• First Top Stories

    Αντώνης Κεραστάρης: Μειώστε τη φορολογία τώρα εάν θέλετε ξένες επενδύσεις

    Κεραστάρης Intralot

    Αντώνιος Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιntralot


    Άμεσες και αποφασιστικές αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο με έμφαση στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, της γραφειοκρατίας αλλά και των φορολογικών δεσμών που «πνίγουν» όλο και περισσότερο τις ελληνικές επιχειρήσεις, ζητούν ομόφωνα οι Έλληνες επιχειρηματίες από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά ταυτόχρονα και της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα θέσουν και πάλι σε κίνηση τα γρανάζια της ανάπτυξης στη χώρα μας, κάνοντας έκκληση στους φορείς χάραξης πολιτικής για υιοθέτηση και εφαρμογή ενός εθνικού στρατηγικού πλάνου.

    O διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Αντώνης Κεραστάρης είπε χαρακτηριστικά:
    “Η ανάπτυξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων και τραπεζικής συρρίκνωσης. Επιβάλλεται να αποκατασταθεί η ροή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και να μειωθεί η φορολογία που σήμερα είναι ένα βασικό αντικίνητρο για επενδύσεις. Για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στο ελληνικό προϊόν και στη χώρα πρέπει να δοθεί σαφές σήμα αλλαγών.”

    businessman

    Ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση ελληνικών επενδυτικών κεφαλαίων έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, τονίζοντας πως προκειμένου οι ξένοι να επιλέξουν την Ελλάδα ως πιθανό επενδυτικό προορισμό, θα πρέπει πρώτοι οι Έλληνες επιχειρηματίες να δείξουν το δρόμο. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει η πολιτεία να ακολουθήσει μια εθνική στρατηγική και να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο στους επενδυτές. “Έχει έλθει η ώρα να προχωρήσουν με τόλμη επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, το ένα δεν προχωρά χωρίς το άλλο”.

    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα
    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα

    Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενεργειακής επανάστασης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί αμέτοχη το ρεύμα των εξελίξεων να απομακρύνεται, συμπληρώνοντας πως όλο και περισσότερες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αμερική αλλά και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τα κεφάλαιά τους στην ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, μειώνοντας το βαθμό εξάρτησής τους από χώρες με αποθέματα ορυκτών. Η Ελλάδα αδυνατεί να ανέβει στο βαγόνι της βιομηχανικής πλευράς της επανάστασης, καθώς δεν διαθέτει την τεχνολογία αιχμής που απαιτείται. Ωστόσο, η χώρα μας έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυρίως στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, τόσο χερσαίο όσο και υπεράκτιο, το οποίο ξεπερνά τις 10000 MW και συνεχίζει να παραμένει αναξιοποίητο.

    Wind park

    Αντ’ αυτού, η ηλεκτρική ζήτηση στα νησιά του Αιγαίου καλύπτεται από ένα απαρχαιωμένο, ρυπογόνο και ζημιογόνο σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) έχοντας ετήσιο κόστος 800 εκατ. ευρώ, χρήματα που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος στη χώρα, μέσω της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

    Ο κ. Περιστέρης έκανε έκκληση για επενδύσεις στα εγχώρια καύσιμα. “Ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Ο πλούτος στο Αιγαίο νομίζαμε επί δεκαετίες ότι βρισκόταν κάτω από τον βυθό. Πολύ μεγαλύτερος είναι αυτός που υπάρχει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή το αιολικό δυναμικό. Το όφελος θα είναι άλλωστε κοινό. Θέσεις εργασίας, ανταγωνιστικότητα, χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος, φορολογικά έσοδα, στήριξη του ασφαλιστικού.”

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Περιστέρης τόνισε πως εάν η γραφειοκρατία, η δυσβάσταχτη φορολογία και η αβεβαιότητα που προκύπτει από αυτή δεν εξαλειφθούν, η Ελλάδα δεν θα δει σύντομα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στα εδάφη της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/tsipras-mitsotakis-mono-pou-ekanan-itan-na-chamogelane/55873

    http://www.mononews.gr/thanou-bgenopoulos-sigkrousi-den-echi-telos/55853



    ΣΧΟΛΙΑ