• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Aramco επαναφέρει πλήρως την παραγωγή πετρελαίου της

    Saudi Aramco


    Η Saudi Aramco παράγει πάνω από 9,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, καθώς ανακάμπτει πλήρως από τις χειρότερες επιθέσεις όλων των εποχών στις ενεργειακές υποδομές της.

    Η παραγωγή έφθασε σε αυτό το επίπεδο στις 25 Σεπτεμβρίου και είναι «λίγο» υψηλότερη τώρα, δήλωσε ο Ibrahim Al-Buainain, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας ενεργειακού εμπορίου της κρατικής Aramco, από τη Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης αποκαταστήσει κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, είπε.

    Οι εναέριες επιθέσεις υπογράμμισαν τον εύθραυστο χαρακτήρα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και την ευπάθεια ενός κλάδου που είναι ο αιμοδότης της Σαουδικής Αραβίας. Υπογράμμισαν επίσης τον κίνδυνο για τις αξιόπιστες ροές ενέργειας από τον Περσικό Κόλπο μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια τον Μάιο και τον Ιούνιο.

    «Στις 25, ναι, φτάσαμε στον στόχο της παραγωγής», είπε. «Παράγουμε ανάλογα με την αγορά και ανάλογα με την παραγωγική ικανότητα, οπότε στην πραγματικότητα είμαστε λίγο παραπάνω από αυτό». Η Aramco διατηρεί τις εξαγωγές αργού πετρελαίου σε περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και αντλεί περισσότερο από ό,τι πριν από τις επιθέσεις, καθώς αναπληρώνει αποθέματα, είπε ο ίδιος.

    Η Aramco δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από όλους τους πελάτες της και δεν έχασε κανένα συμβολαιοποιημένο φορτίο. Οι αγορές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν αφού ένα σμήνος drones και πυραύλων φορτωμένων με εκρηκτικά έπληξε μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας της Σαουδικής Αραβίας, πλήττοντας το 5% περίπου της παγκόσμιας προμήθειας αργού πετρελαίου.

    Ο Al-Buainain περίμενε αρχικά ότι οι επιθέσεις θα ωθούσαν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι. Αν και το Brent σημείωσε άνοδο κατά 11,73 δολάρια την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τις επιθέσεις, έχασε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κερδοφορίας καθώς η Aramco αποκατέστησε γρήγορα την παραγωγική ικανότητα και την παραγωγή και η παγκόσμια ζήτηση παραμένει πηγή ανησυχίας. Το αργό πετρέλαιο Brent ήταν στα 59,68 δολάρια ανά βαρέλι στις 9:11 π.μ. στο Ντουμπάι, και διαπραγματευόταν κάτω από το κλείσιμο την ημέρα πριν από την απρόσμενη επίθεση.

    Η Aramco δημιουργεί πλεονάσματα στα συστήματά της που επέτρεψαν στην εταιρεία να αντέξει μετά τη ζημιά στο εργοστάσιο επεξεργασίας Abqaiq και στην πετρελαιοπηγή Khurais, είπε ο Al-Buainain.

    Περιόρισε τις εγχώριες διεργασίες στα διυλιστήρια τις ημέρες που ακολούθησαν μετά τις επιθέσεις, ώστε να διαθέσει περισσότερο αργό στους πελάτες, ενώ παράλληλα προσέφερε σε ορισμένους από αυτούς τους αγοραστές εναλλακτικούς βαθμούς για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τον εφοδιασμό τους. Η Aramco Trading, της οποίας ηγείται ο Al-Buainain, αγόρασε επίσης διυλισμένα προϊόντα από την αγορά, φαινομενικά για να αντισταθμίσει τυχόν ελλείψεις καυσίμων στη χώρα.

    Ωστόσο, ο Al-Buainain δήλωσε ότι η Aramco Trading λειτουργούσε κανονικά, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει εναλλακτικά διυλισμένα καύσιμα για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση ή αργό για την προμήθεια διεθνών επιχειρήσεων διύλισης.

    Η Aramco Trading, που είναι επίσημα γνωστή ως Saudi Aramco Products Trading Co., αγοράζει και πωλεί αργό πετρέλαιο που παράγεται σε άλλες χώρες και διατηρεί το μη σαουδαραβικό πετρέλαιο για τα κοινοπρακτικά διυλιστήρια της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ