Ο αρχιτέκτων, φωτογράφος και κριτικός αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για την εφημερίδα The Guardian, Oliver Wainwright, ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ για 10 ημέρες. Πήρε ειδική άδεια για να φωτογραφήσει το εσωτερικό των κτιρίων που επισκεπτόταν.

“Ο μόνος περιορισμός που αντιμετώπισα στις φωτογραφίες μου ήταν τα μη τελειωμένα κτίρια -καθώς προτιμούν να είναι τελειωμένα κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης- αλλά και οτιδήποτε συσχετίζεται με το στρατό και τους εργαζομένους. Σε οτιδήποτε άλλο είχα σχεδόν απόλυτη ελευθερία”, δήλωσε ο Wainwright.
Ο Wainwright επισκέφτηκε πολλά αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένων πολλών ξενοδοχείων, κέντρων αναψυχής και σπιτιών μελέτης. Η επίσκεψή του διοργανώθηκε από την εταιρία Koryo tours, η οποία έχει αναλάβει εδώ και 20 χρόνια τις ξεναγήσεις στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Wainwright χρειάστηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων μέχρι να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα καθώς “οι δημοσιογράφοι δεν δικαιούνται παρόμοιες ελευθερίες με τους τουρίστες”.

Σχολίασε πως σε κανένα μέρος δεν έχει ξανααντικρίσει την εθνική ιδεολογία τόσο βαθιά ενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική της πόλης.


“Η Πιονγιάνγκ είναι μία από τις πιο πολύχρωμες πόλεις που έχω επισκεφτεί”


“Τα δύο πράγματα που με εντυπωσίασαν στους εσωτερικούς χώρους της Βόρειας Κορέας ήταν η αίσθηση συμμετρίας και οι επαναλαμβανόμενες παλέτες χρωμάτων παστέλ.”


“Παρατήρησα κτίρια από την περίοδο επιρροής της Σοβιετικής ένωσης αλλά και πρόσφατα ανακαινισμένα κτίρια υπό την επιτήρηση του αρχηγού της χώρας, Kim Jong-Un.”


“Η πόλη είναι οργανωμένη γύρω από μεγάλες αξονικές λεωφόρους και διακοσμημένη με γιγάντια μνημεία, αγάλματα και ψηφιδωτά των ηγετών. Ακόμα είναι διακοσμημένη με λουλούδια που συμβολίζουν τους αρχηγούς, Kim Jong-il and Kim Il Sung.”




“Η συμμετρία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής Juche. Τονίζει τη σημασία των αγαλμάτων και τα πορτρέτα των ηγετών καθώς αυξάνει την αίσθηση του δέους.”


“Η συμμετρία είναι μια πολύ θεατρική συσκευή, κάνει τους χώρους της πόλης να μοιάζουν με σκηνές παραστάσεων. Τα κτίρια είναι σχεδιασμένα για να προκαλούν μία συναισθηματική απάντηση.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
http://www.mononews.gr/anatrichiastiko-liontari-perni-ekdikisi-tin-ora-pou-zevgari-prospathi-na-fotografithi-video/53715
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα
- Reuters: Νεκροί ο Υπ. Άμυνας και ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν
- Θρίλερ με τον Αλί Χαμενεΐ: Σκοτώθηκε ή κρύβετε μετά τα πλήγματα στην Τεχεράνη – Τι λένε Ιράν και Ισραήλ
- Aγορές για Ιράν: Έντονη αντίδραση αναμένουν οι αναλυτές – Το πετρέλαιο σε κατάσταση συναγερμού, στα ύψη τα «ασφαλή καταφύγια»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.