• Πολιτική

    Λευκωσία: Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων με Τουρκοκύπριους

    • NewsRoom
    ΟΗΕ: Συμφωνία Αναστασιάδη-Τατάρ για εισαγωγή δικτύου 5G στην Κύπρο

    Νίκος Αναστασιάδης


    Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών συγκαλεί στις 10:30 ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόταση που υπέβαλε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με το φυσικό αέριο.

    Η πρόταση, μιάμισης σελίδας, πέντε αρχών και εννέα σημείων, την οποία παρουσιάζει το κυπριακό SigmaLive, μεταξύ άλλων προβλέπει την σύσταση κοινής επιτροπής, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και συμμετοχή με καθεστώς παρατηρητή της ΕΕ.

    Προβλέπει επίσης τη δημιουργία Ταμείου όπου θα κατατίθενται όλα τα έσοδα, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατακρατηθεί για να συμβάλει στην αποκατάσταση των περιουσιακών ζητημάτων μετά από λύση, αλλά και για την ισότιμη ανάπτυξη των δύο κοινοτήτων.

    Η επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε πλευρά, θα αποφασίζει με συναίνεση και θα μπορεί να συγκαλείτε μετά από μονομερές αίτημα κάθε πλευράς.

    Θα διασφαλίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τα υπογραφέντα συμβόλαια των εταιρειών που ήδη αδειοδοτήθηκαν, ενώ στην πρώτη συνεδρίασή της η κοινή επιτροπή θα συμφωνήσει για τα ποσοστά διαμοιρασμού των εσόδων, χωρίς προκατάληψη για τα έσοδα των εταιρειών που ήδη αδειοδοτήθηκαν.

    Στις συζητήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν και δύο εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, ως παρατηρητές, που θα συμφωνήσουν εκ των προτέρων οι δύο πλευρές.

    Την πρόταση, την οποία βεβαίως χαιρετίζει η Άγκυρα, απορρίπτει η Λευκωσία που δηλώνει ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη συμφωνία.

    Παραλήπτες της πρότασης Ακιντζί -πέραν του Νίκου Αναστασιάδη- ήταν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η υπάτη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.



    ΣΧΟΛΙΑ