Mαθήματα διαχείρισης κόκκινων δανείων δίνει στις τράπεζες ο SSM, έχοντας θέσει το πρόβλημα των NPLs ως προτεραιότητα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και για όλη την Ευρώπη. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών βρίσκονται στην Φραγκφούρτη και στην ατζέντα των συναντήσεων στην πρώτη θέση βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν μια γεύση για τις διαθέσεις του SSM που είναι «άγριες» όσο αφορά τα κόκκινα δάνεια. Η περίοδος των καθυστερήσεων τελείωσε και τους επόμενους μήνες ως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταγραφούν απτές ενδείξεις προόδου ώστε το 2017 να είναι το έτος που θα φουλάρουν οι μηχανές.
Τόσο στις δημόσιες δηλώσεις του όσο και περισσότερο ακόμη σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες τους οι έλληνες τραπεζίτες δείχνουν επίσης «άγριες διαθέσεις» κυρίως έναντι των επιχειρηματιών που εμποδίζουν τις αναδιαρθρώσεις.
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα δώσουν τον οδικό χάρτη της διαχείρισης και θα ζητήσουν την τήρησή του,κάτι που θα απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα σε όλη την ευρωζώνη. Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο και άρα, σε πιο στενό κλοιό ελέγχου, η πίεση θα είναι ακόμη εντονότερη, ειδικά δε αφού οι ελληνικές τράπεζες λόγω και του βάρους των NPLs, δεν έχουν ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Τον Σεπτέμβριο θα τεθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στόχοι διαχείρισης ανά τράπεζα, η υλοποίηση των οποίων θα ελέγχεται εποπτικά. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει ένα μπαράζ νομοθετικών παρεμβάσεων που υπαγορεύονται από τη νέα συμφωνία και αφορούν την τροποποίηση του νόμου Δένδια, το πτωχευτικό δίκαιο και την ίδρυση ειδικών δικαστηρίων.
Ειδικά η βελτίωση του νόμου Δένδια θα επιτρέψει σε όλες τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από μια συνολική διευθέτηση οφειλών προς τράπεζες, προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, οι αλλαγές στη νομοθεσία σε επίπεδο πτωχευτικού και εξωδικαστικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων θα περιλάβει ευχέρειες για την απομάκρυνση επιχειρηματιών και ανάληψη του μάνατζμεντ στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η λύση από συμφέροντα ιδιοκτητών και μετόχων.
Η δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά εταιρειών διαχείρισης και funds θα επιταχύνει τις κινήσεις, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη. Οι τυπικές διαδικασίες αναμένεται να επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία των εταιρειών όχι πριν τα τέλη του έτους.
Στο μεσοδιάστημα πάντως πιο ριζικές πρωτοβουλίες θα εκδηλωθούν από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θα ασκήσουν πιέσεις αξιοποιώντας τις ευχέρειες του νέου πλαισίου με πρώτη, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Με το άνοιγμα των δικαστηρίων, αναμένεται ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν την πραγματοποίηση περίπου 5 χιλιάδων πλειστηριασμών για ακίνητα μεγάλης αξίας που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν οικονομική δυνατότητα αλλά δεν είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/agis-veroutis-icha-mia-gnosti-pou-tin-viase-kapios-ke-meta-tis-espase-ke-ta-podia/50550
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/o-draghi-vithise-tis-trapezes-andreas-kanellopoulos-ke-giorgos-apostolopoulos-i-kerdismeni/50487
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μέση Ανατολή: Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε μέλος της Χαμάς στη νότια Συρία
- Χάος στο Λος Άντζελες: Ο Τραμπ βγάζει την Εθνοφρουρά στους δρόμους – Σε ετοιμότητα και οι πεζοναύτες
- Alpha Bank: Επενδύει στο επαναπατριsμό των Ελλήνων – Η κοινότητα Ithacans
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Η προστασία των πολιτών και των φυσικών πόρων της Αττικής αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»
