ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κατακόρυφη άνοδο υποδέχθηκε η Wall Street την ανακοίνωση της Fed, η οποία αν και διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια στο εύρος του 2,25% έως 2,5% άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα μείωση σε περίπτωση που οι «αβεβαιότητες» που παρατηρούνται επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Fed, τα στοιχεία έδειξαν πως τον Μάιο η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό. Τα κέρδη από θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και ο ρυθμός αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών φαίνεται να έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους, οι δείκτες επιχειρηματικών επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ήταν αδύναμοι. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια είναι κάτω από το 2%.
H Fed εξακολουθεί να θεωρεί πιθανότερη τη συνεχή εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, τις ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό. Ωστόσο οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές έχουν αυξηθεί, επισημαίνει η Fed. Υπό το πρίσμα αυτών των αβεβαιοτήτων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργήσει κατάλληλα προκειμένου να διατηρήσει την επέκταση της οικονομίας, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο της για 2%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη: Νέα μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα το πρώτο δίμηνο του 2026 – Ενίσχυση των δημόσιων με €1,5 δισ.
- Οι ωραίοι στην Ευρωβουλή, η σβελτοσύνη του Ευάγγελου, ο Στέφανος στην απ΄έξω κι …εδώ είναι Μπαλκάνια
- Ποιόν είδε ο Αδωνις στον Λευκό Οίκο, πότε πιάνει δουλειά ο Πιέρρ, ποιος υπουργός κερνάει κρασάκι, το dogfight στο Αιγαίο και το άγριο beef στη Βουλή
- Άδωνις Γεωργιάδης – ΗΠΑ: Πολλές κλινικές μελέτες έρχονται στην Ελλάδα – Με ποιες εταιρείες έγιναν επαφές