• Think Tanks

    Τι ανακάλυψε ο ΟΗΕ για τη φτώχεια σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου


    Φανταστείτε μια χώρα όπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει στη φτώχεια. Οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να φάνε ή να ζεστάνουν τα σπίτια τους και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα. Οι άστεγοι αυξάνονται. Και οι βασικές υπηρεσίες βρίσκονται σε κρίση, αφήνοντας πολλούς να παλεύουν με τις δυσκολίες.

    Αυτό είναι το καταδικαστικό συμπέρασμα από έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, όχι για μια αναπτυσσόμενη οικονομία ή μία χώρα σε πόλεμο, αλλά για το Ηνωμένο Βασίλειο – την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

    Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Philip Alston, αναφέρει ότι οι πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης που βασίζονται στη λιτότητα τα χρόνια μετά τη χρηματοοικονομική κατάρρευση του 2008 δημιούργησαν «μία σκληρή και αδιάφορη λογική» που απομάκρυνε το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης και αυξάνει τη φτώχεια.

    Η έκθεσή του, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «ελάχιστα πιστευτή», έρχεται μετά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2018, στη διάρκεια της οποίας μίλησε με πολλούς Βρετανούς για να αξιολογήσει την κατάσταση της χώρας.

    Ρωγμές στο σύστημα

    Μια θεμελιώδης αναθεώρηση του συστήματος παροχών και οι ευρείες περικοπές έχουν ασκήσει αυξανόμενη πίεση στις ήδη ζορισμένες και υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες, όπως οι αστυνομικοί και οι γιατροί, σύμφωνα με την έκθεση. Η «τιμωρητική, κακόβουλη και συχνά σκληρή» προσέγγιση που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την υποστήριξη των πλέον ευάλωτων στην κοινωνία έχει οδηγήσει σε περαιτέρω ανισότητες.

    Υπογραμμίζοντας τα ζητήματα, η έκθεση επισημαίνει:

    – Σημαντικές αυξήσεις των άστεγων κατά τα έτη μετά το 2010 – η φιλανθρωπική οργάνωση Shelter εκτιμά ότι 320.000 άνθρωποι στη Βρετανία είναι τώρα άστεγοι και μία έρευνα από άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Crisis, υποδηλώνει ότι 24.000 άνθρωποι δεν έχουν σταθερή στέγη, περισσότερο από το διπλάσιο της εκτίμησης της κυβέρνησης.

    – Το έλλειμμα στην κατασκευή κοινωνικών κατοικιών – υπήρχαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που περίμεναν κοινωνική στέγαση το 2017, αλλά λιγότερα από 6.000 σπίτια χτίστηκαν

    – Πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού δυσκολεύεται να αγοράσει καύσιμα

    – Τη διαδεδομένη χρήση «τραπεζών τροφίμων», με περισσότερες από 2.000 σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με μόλις 29 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Σύμφωνα με μια έκθεση της οργάνωσης κοινωνικής κινητικότητας Joseph Rowntree Foundation, το Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύει περίπου 78 εκατομμύρια λίρες για την καταπολέμηση της φτώχειας ετησίως, με 1 λίρα για κάθε 5 λίρες που δαπανώνται σε δημόσιες υπηρεσίες να μετριάζει τον αντίκτυπο της φτώχειας στις ζωές των ανθρώπων.

    Η έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της καταστροφής που προκαλείται από τη φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία υποστηρίζει ότι δεν παρακολουθεί με ολοκληρωμένο τρόπο.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υπέδειξε τα στοιχεία του ΟΗΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται 15ο στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο για να ζήσει κανείς.

    «Πρόκειται για μια ελάχιστα πιστευτή παρουσίαση της Βρετανίας, βασισμένη σε μια μικρή χρονική περίοδο. Παρουσιάζει μια εντελώς ανακριβή εικόνα της προσέγγισής μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος .

    «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλήρης απασχόληση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει κανείς το εισόδημά του και την ποιότητα ζωής του», πρόσθεσε.

    Υπουργοί επέκριναν την έρευνα ως ανεπαρκώς τεκμηριωμένη.

    Είναι μόλις η δεύτερη φορά που ένας απεσταλμένος για τη φτώχεια επισκέφθηκε τη Δυτική Ευρώπη από το 2000, με την πρώτη φορά να είναι στην Ιρλανδία. Την εποχή εκείνη, πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις στις ΗΠΑ.

    Η έκθεση ανέδειξε πάντως κάποιες θετικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του κατώτατου μισθού στη μείωση των χαμηλών απολαβών, και των αλλαγών στο σύστημα παροχών που θα γλιτώσει 200.000 άτομα από τη φτώχεια.

    Διχασμένη και άνιση

    Οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες και οι δυσκολίες στην επίτευξη ανάπτυξης για όλους στη Βρετανία τονίστηκαν στον δείκτη ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2018, που διαπίστωσε ότι η χώρα υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

    Κατετάγη 21η γενικά, πέφτοντας κοντά στις χαμηλότερες θέσεις σε πολλούς από τους βασικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου υγιούς ζωής και της ανισότητας εισοδήματος.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Charlotte Edmond



    ΣΧΟΛΙΑ