• Πολιτική

    Ισπανικές εκλογές: Από τη φυλακή στη Βουλή!

    • NewsRoom
    εκλογες


    Στη φυλακή βρίσκονται πέντε από τους εκλεγέντες που αναδείχθηκαν από την ψήφο του λαού στις χθεσινές εκλογές της Ισπανίας. Πρόκειται για πέντε Καταλανούς αυτονομιστές, των οποίων τα κόμματα αποκόμισαν οφέλη στις εκλογές αυτές που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη Βουλή της ακροδεξιάς.

    Ένας από τους πέντε που εξελέγησαν χθες και βρίσκονται στη φυλακή είναι ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Τζουνκέρας, που επιχείρησε την απόσχιση της ισπανικής επαρχίας το 2017 μαζί με τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν.

    Ο Τζουνκέρας ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

    Αναφορικά με τους υπόλοιπους εκ των πέντε, ένας εξ αυτών είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση), Τζόρντι Σάντσεθ αλλά και ο Τζόρντι Τουρούλ, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης την εποχή της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο 2017. Και οι δύο ήταν υποψήφιοι με το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» του Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη.

    Στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εκείνη την εποχή βρισκόταν και ο Γιοζέπ Ρουλ, ο οποίος εξελέγη επίσης στην κάτω βουλή.

    Ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος την περίοδο προσπάθειας απόσχισης ήταν υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, εξελέγη στη Γερουσία.

    Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ινδονησία: 270 εκλογικοί υπάλληλοι πέθαναν λόγω της κόπωσης, μετρώντας ψήφους!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: S&P: Γιατί δεν αποκλείει εκλογές το καλοκαίρι – Γιατί «χτυπάει» το επενδυτικό story Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευρωεκλογές: Το «όχι» της Πειραιώς στον Σόμμερ που κατέληξε με την Ένωση Κεντρώων



    ΣΧΟΛΙΑ