• Άρθρα

    Morgan Stanley: Κοκτέιλ πολιτικών ρίσκων οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση


    Ένα ολοένα και αυξανόμενο πλέγμα “πολιτικών και γεωπολιτικών ρίσκων” έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη, να φρενάρει τη ζήτηση και να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θέτει την παγκόσμια οικονομία προ νέας ύφεσης, σύμφωνα με μια νέα αναφορά που εξέδωσαν αναλυτές της Morgan Stanley.

    Το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα είναι τουλάχιστον αβέβαιο αυτή τη στιγμή.

    Σε επίπεδο χωρών, έχουμε το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου είναι πιθανό ο Donald Trump να αναδειχθεί πλανητάρχης, αλλά και την καταγγελία στην πρόεδρο Dilma Rousseff της Βραζιλίας.

    Γενικότερα, επικρατεί και η απειλή του ISIS στη Μέση Ανατολή και η προσφυγική κρίση που πλήττει όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα.

    Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, Chetan Ahya, Elga Bartsch και Jonathan Ashworth, ισχυρίζονται ότι αυτή η αβεβαιότητα που προκαλούν όλα τα παραπάνω γεγονότα, μπορεί να εκμηδενίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την αγοραστική τους δύναμη σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και εν τέλει να επηρεάσει την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ακολουθούν μερικά σημεία-κλειδιά της ανάλυσης “Global Economic Playbook” της Morgan Stanley:

    “Η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σταθεροποιήθηκε πρόσφατα και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει διατηρηθεί. Όμως, υπάρχει το ενδεχόμενο ρίσκο ότι τα επερχόμενα πολιτικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την δύναμη και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, κάτι που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα πίεση που ασκούν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και η εξωτερική ζήτηση”.

    Και το ανάλογο διάγραμμα:

    screen shot 2016-05-18 at 08.33.28

    Η Morgan Stanley συνεχίζει:

    “Με την παγκόσμια οικονομία να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα περιβάλλον περιορισμένης ανάπτυξης, την καθιστά ευάλωτη σε σοκ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και γεωπολιτικών ρίσκων σε τοπικό επίπεδο (Brexit, αμερικάνικες εκλογές, Βραζιλία) και σε παγκόσμιο με την κρίση στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό στην Ευρώπη”.

    Δεδομένου ότι “η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε στο κατώφλι της ύφεσης με ανάπτυξη 2.5% για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο του 2016”, η Morgan Stanley πιστεύει ότι η ενδεχόμενη πολιτική πίεση που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία.

    Το παρακάτω γράφημα δείχνει ακριβώς το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε νέα παγκόσμια ύφεση:

    screen shot 2016-05-18 at 09.04.11

    Παρόλα αυτά, ενώ προειδοποιεί για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας καθυστέρησης και τα ρίσκα που απειλούν την ανάπτυξη, η Morgan Stanley δεν τα βλέπει όλα μαύρα και άραχνα. Υποστηρίζει ότι “Η βασική μας προτεραιότητα είναι μια μέτρια βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης για τα επόμενα τρίμηνα”.

    Powered by IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ

    iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/wsj-giati-to-verolino-den-prokite-na-dechti-amnistia-chreous-gia-tin-ellada/46154

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sti-machi-proselkisis-touriston-sti-chora-ton-farao-ke-i-egyptair-me-prosfores-eos-ke-50/46313

     



    ΣΧΟΛΙΑ