• Big Story

    Η μεγάλη συμμαχία Alpha – Aktua με 450 άτομα στην διαχείριση δανείων

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Δύναμη πυρός 450 εξιδικευμένων στελεχών θα ρίξει στην αγορά η Aktua Hellas με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση κόκκινων δανείων. Με τη συμφωνία που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης ήδη από τα τέλη του 2014 με την ισπανική Aktua δημιούργησε τις βάσεις για ένα success story στο πιο κρίσιμο «μέτωπο» της αγοράς, αυτό των NPLs. Η κοινή εταιρεία είναι έτοιμη εδώ και μήνες και αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την διαμόρφωση του πλαισίου ώστε να λάβει τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να ξεκινήσει την ενεργό διαχείριση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου λιανικής της Alpha Bank.

    Στην πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού η Aktua Hellas θα απασχολεί ως και 450 άτομα, εξιδικευμένα στελέχη σε τέσσερις τομείς: το κομμάτι των collections, τη νομική υποστήριξη, τη διαχείριση των ακινήτων με μεσίτες και ειδικούς της συγκεκριμένης αγοράς και το τμήμα IT που θα εφαρμόζει τις τεχνικές χαρτογράφησης των χαρτοφυλακίων, οι οποίες είχαν επιτυχία στην ισπανική αγορά.

    Σε πρώτη φάση, η Alpha Bank θα μεταφέρει στην Aktua Hellas μέρος των καθυστερούμενων δανείων, περίπου 1 δις.ευρώ, που θα αποτελούν μίγμα δανείων με εγγυήσεις και μη.
    Αναμένεται ότι η συνεργασία αυτή θα είναι μια κίνηση μάτ για την Alpha Bank, η οποία θα προχωρήσει γρήγορα στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των δανείων λιανικής που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση, άνω του ενός έτους, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει η Aktua από το 2008 στην Ισπανία.

    Η λογική στην οποία βασίζεται η Aktua είναι η παροχή λύσεων που δεν μπορεί να προσφέρει μια τράπεζα. Για παράδειγμα, όπου από την χαρτογράφηση της αγοράς κρίνεται ότι υπάρχει συναλλακτική δραστηριότητα στα ακίνητα μιας περιοχής, η εταιρεία θα μπορεί να προτείνει στον δανειολήπτη την απαλλαγή του από την οφειλή με τη μεταβίβαση του ακινήτου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

    Αντιθέτως, όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, η εταιρεία θα δίνει τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να μεταβιβάσει το ακίνητο και να παραμείνει καταβάλλοντας ενοίκιο.

    Η Aktua διαθέτει ευρύτατο «οπλοστάσιο» λύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν και θα διευρύνουν τις πρακτικές της Alpha Bank, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα αφού για μια τράπεζα κάποιες λύσεις δεν είναι πρόσφορες όπως και η χρήση νομικών ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει μια εταιρεία διαχείρισης.

    Δάνεια σε προγενέστερο στάδιο καθυστέρησης θα υπόκεινται σε διαχείριση από την τράπεζα, η οποία θα εφαρμόσει ένα συνδυασμό εσωτερικής διαχείρισης και ανάθεσης μέρους της έκθεσης και στην επιχειρηματική πίστη.

    Στην κατεύθυνση αυτή μεγάλα δάνεια, στα οποία υπάρχει έκθεση και άλλων τραπεζών θα διαχειρίζεται το αμερικανικό fund KKR σε μια πλατφόρμα στη οποία ο τρίτος εταίρος θα είναι η Eurobank.

    Το KKR θα δίνει την τεχνογνωσία αναδιάρθρωσης και χρηματοδότηση, αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και μάνατζμεντ, διευκολύνοντας τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεσή τους σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.



    ΣΧΟΛΙΑ