ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η διεθνής ανησυχία σχετικά με τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και το βαλλιστικό πρόγραμμά του είναι μέσα στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, ακόμη και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ απ’ αυτή, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
«Το ερώτημα είναι, αν μπορείς να μιλήσεις καλύτερα αν τερματίσεις μια συμφωνία ή αν παραμείνεις μέσα σ’ αυτή … εμείς λέμε πως μπορείς να μιλήσεις καλύτερα αν παραμείνεις μέσα σ’ αυτή», δήλωσε η Μέρκελ απευθυνόμενη σήμερα στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλης του γερμανικού κοινοβουλίου.
Αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ζωντανή την πυρηνική συμφωνία του 2015 προσπαθώντας να διατηρήσουν τη ροή του ιρανικού πετρελαίου και των επενδύσεων, όμως παραδέχθηκαν ότι θα είναι δύσκολο να παράσχουν τις εγγυήσεις που ζητάει η Τεχεράνη.
Το 2016 η συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις ήρε τις περισσότερες διεθνείς κυρώσεις με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, υπό την αυστηρή επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.
«Η συμφωνία αυτή είναι κάθε άλλο παρά η ιδεώδης, όμως το Ιράν, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι διεθνείς πυρηνικές αρχές, τηρεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας», δήλωσε η Μέρκελ.
Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «τη χειρότερη που έγινε ποτέ», και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
«Παρά τις δυσκολίες που έχουμε αυτές τις μέρες, η διατλαντική σχέση είναι και παραμένει κορυφαίας σημασίας», δήλωσε η Μέρκελ στους βουλευτές. «Όμως αυτή η διατλαντική σχέση πρέπει επίσης να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές απόψεις».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιράν: Ο Τραμπ μας κάνει ψυχολογικό πόλεμο, συνεχίζουμε χωρίς περιορισμούς το πυρηνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιαπωνία: Ανησυχία για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμμαχία
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 1 στους 7 Έλληνες αντιμετώπισαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2025
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Στην αγορά για νέο super yacht;
- Το χάσμα Brent – WTI εκτοξεύεται σε υψηλό 11 ετών: Η Γεωπολιτική, το αρμπιτράζ και… οι «χήρες» των συναλλαγών
- Ιράν: «Μποϊκοτάρει τις ΗΠΑ όχι το Μουντιάλ» δηλώνει ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.