• Business

    Μετά το Πάσχα θα ενημερωθούν οι τραπεζίτες για την πορεία των stress tests


    Με ενισχυμένη επάρκεια κεφαλαίων “μπαίνουν” στα φετινά κρίσιμα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι ελληνικές τράπεζες, αν και ο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία ή την αποτυχία τους αναμένεται να είναι το πού θα “κλειδώσει” ο κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον SSM.

    Αυτές τις μέρες οι ελληνικές τράπεζες αποστέλλουν στον SSM τα δικά τους στοιχεία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπως προκύπτουν από τη δική τους μεθοδολογία επί των παραδοχών των stress tests, και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι θετικά για τις τράπεζες. Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση 2017 που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με αυτά, η Eurobank διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 (CET1) 15,8% επί του σταθμισμένου ενεργητικού, η Alpha Bank 18,3% (15,9% αν υπολογιστεί η εκτιμώμενη επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS9), η Εθνική Τράπεζα 17% (16,7% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ) και η Τράπεζα Πειραιώς 15,4%.

    Όμως όλα θα κριθούν από το πού θα τοποθετηθεί αυτή τη φορά ο πήχης για τον κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο, που στα προηγούμενα stress tests είχε μπει στο 5,5%. Είναι ο δείκτης που, ανάλογα με το πώς θα τεθεί, μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση μίας ή περισσότερων τραπεζών.

    Βέβαια, τα φετινά stress tests έχουν την ιδιαιτερότητα ότι η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάθε τράπεζα θα κριθεί κατά περίπτωση, και επομένως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος “βαθμός” που θα πάρουν οι τράπεζες με βάση τα κοινώς αποδεκτά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι μετά το Πάσχα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μία πρώτη εικόνα για το πού οδεύουν και αν θα χρειαστεί να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία, αλλά και για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε άντληση νέων κεφαλαίων. Εφόσον κριθεί ότι πράγματι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, οι τράπεζες θα πρέπει στη συνέχεια, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, να καταρτίσουν ένα σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, ενώ θα έχουν περιθώριο μερικών μηνών για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με “φρέσκα” ιδιωτικά κεφάλαια. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε λογικά θα πρέπει οι κεφαλαιακές τους ανάγκες να καλυφθούν με κρατικό χρήμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι προβλέπει η απόφαση Σταθάκη για τον στατικό έλεγχο των αυθαίρετων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ανακοινώθηκαν οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τα σχέδια του Mr Muller (Θεόδωρος Τζώρτζης) στην γενική συνέλευση της MIG



    ΣΧΟΛΙΑ