ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα top picks της Morgan, το super ράλι σε ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, Cener, το όχι στον Πατέλη για την ΤτΕ και ο Τσομώκος, το ραντεβού Ξηρουχάκη, το χαλαρό Σ/Κ του ΚΜ στο ΝΥΝΝ, η νέα χωματερή της Φραγγιά και τα νέα ακίνητα του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη
Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποφευχθούν φαινόμενα υστέρησης του προϊόντος και να δοθεί ώθηση στο μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, κυριότερο στοιχείο την ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτο βήμα την άρση των προσκομμάτων σε μεγάλες επενδύσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί αλλά καθυστερούν, και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει ν΄αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 50% προκειμένου ν΄αυξηθεί το δυνητικό προιόν της χώρας, ενώ σημείωσε οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία από 22% του ΑΕΠ το 2007, σε 8% του ΑΕΠ το 2017.
Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, είπε ο Γ. Στουρνάρας, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισεκ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανέφερε ότι, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την πρόσβαση τους στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισεκ. ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές, σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισεκ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.
Πρόσθεσε δε ότι, η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.
Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Παράλληλα διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους. Ήδη κατά τη διάρκεια του 2017 το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισεκ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό (περίπου 95 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2017).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Σχεδόν τα 2/3 των Βρετανών πιστεύουν πλέον πως το Brexit είχε αρνητικές επιπτώσεις
- Τραμπ κατά Ιταλίας: Επί δεκαετίες τους υπερασπίσαμε, αλλά όταν φτάνει η καθοριστική στιγμή, δεν είναι παρόντες
- Κατάρ: Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο στο Ρας Λαφάν – Για τεχνικό πρόβλημα κάνει λόγο η Ντόχα – Πολλοί τραυματίες
- Ζάππειο: Κράτος εν κράτει η διαχείρισή του;
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.