ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αμετάβλητο στο 4,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένει έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση εφόσον χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Η Norges Bank ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διατηρεί σταθερό το βασικό επιτόκιο καταθέσεων, σε μια απόφαση που ανέμεναν και οι 16 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Καθώς επρόκειτο για ενδιάμεση συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, η τράπεζα δεν δημοσίευσε νέες οικονομικές προβλέψεις ούτε επικαιροποιημένη εκτίμηση για την πορεία των επιτοκίων.
«Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός», δήλωσε η διοικήτρια της Norges Bank, Ida Wolden Bache.
«Πιθανότατα θα χρειαστεί να διατηρήσουμε το βασικό επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα για κάποιο διάστημα και είμαστε έτοιμοι να το αυξήσουμε, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο», πρόσθεσε.
Γιατί η Norges Bank διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων
Η απόφαση της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας έρχεται σε μια περίοδο διεθνούς αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Τον Σεπτέμβριο, η Norges Bank είχε προχωρήσει στη δεύτερη αύξηση επιτοκίων για το 2026, προειδοποιώντας ότι το κόστος δανεισμού ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας παραμένει η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
«Θα ήταν τολμηρό εκ μέρους της Norges Bank να αφαιρέσει τώρα αυτή τη διατύπωση, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ότι η κορύφωση των επιτοκίων ενδέχεται πράγματι να έχει ήδη επιτευχθεί», ανέφερε σε σημείωμά του ο Marius Gonsholt Hov, επικεφαλής οικονομολόγος της Svenska Handelsbanken στο Όσλο.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση του Rory Fennessy, ανώτερου οικονομολόγου της Oxford Economics.
«Δεδομένης της ασταθούς κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η Norges Bank καθιστά σαφές ότι το όριο για περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι χαμηλό, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα», σημείωσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πτώση των διεθνών τιμών ενέργειας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ενδέχεται να μετατοπίσει την ισορροπία των κινδύνων προς μια πιο ουδέτερη στάση, εφόσον διατηρηθεί».
Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο έως το 2029
Παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι νορβηγικές αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πλήρη συγκράτηση των τιμών.
Ο πληθωρισμός παραμένει αισθητά υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας από το 2022, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αναμένουν επιστροφή στο 2% πριν από το 2029.
Η εκτίμηση αυτή συνδέεται εν μέρει και με την προσπάθεια διατήρησης της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, η οικονομία της ηπειρωτικής Νορβηγίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ οι μισθολογικές πιέσεις προβλέπεται να αποκλιμακωθούν μόνο σταδιακά.
Πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να προκύψουν και από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Κόμματος μπορεί να υιοθετήσει περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μετά τις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς συμμάχους της.
«Η ισχυρότερη αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια συμβάλλει σήμερα στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και θα συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε η Wolden Bache σε συνέντευξη Τύπου στο Όσλο.
«Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει μετριαστεί τα τελευταία χρόνια και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε.
Η ισχυρή κορόνα περιορίζει τις πιέσεις από τις εισαγωγές
Ένας παράγοντας που λειτουργεί υπέρ της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού είναι η ενίσχυση της νορβηγικής κορόνας.
Το νόμισμα της Νορβηγίας καταγράφει φέτος την καλύτερη επίδοση μεταξύ των δέκα νομισμάτων με τη μεγαλύτερη συναλλαγματική δραστηριότητα παγκοσμίως, περιορίζοντας τον κίνδυνο εισαγόμενου πληθωρισμού.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιτρέψει στη Norges Bank να αποφύγει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο.
Παρά ταύτα, οι επενδυτές εξακολουθούν να αποτιμούν πιθανότητα περίπου 50% για νέα αύξηση έως τη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Αυξήσεις επιτοκίων και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες
Η στάση της Norges Bank διαφοροποιείται προσωρινά από τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Την Τετάρτη, η Riksbank της γειτονικής Σουηδίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2023, ενώ αργότερα την Πέμπτη αναμένεται ευρέως αντίστοιχη κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο Marius Gonsholt Hov της Handelsbanken εκτιμά ότι οι συνθήκες στις αγορές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες αποφάσεις της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας.
«Οι συνθήκες της αγοράς θα είναι καθοριστικές για τη μελλοντική πορεία των νορβηγικών επιτοκίων. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στις εξελίξεις των διεθνών προσδοκιών για τα επιτόκια και στη νορβηγική κορόνα», σημείωσε.
«Η Norges Bank βρίσκεται ξεκάθαρα και αυτή σε στάση αναμονής και, επομένως, επιθυμεί να αποφύγει την αποστολή νέων σημάτων νομισματικής πολιτικής σε αυτή τη φάση», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UniCredit: Τέλος στην τηλεργασία για τους εργαζομένους – Αντιδράσεις από τα συνδικάτα
- Χρηματιστήριο: Η Coca Cola HBC βούλιαξε τον Γενικό Δείκτη – Στηρίξεις από Eurobank, Εθνική και ΔΕΗ
- Independent: Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ρούμπιο – Διαψεύδει τα σενάρια ο Λευκός Οίκος
- Βουτιά 14% για τη μετοχή της Qualcomm – Το αυξημένο κόστος εξαρτημάτων πιέζει την κερδοφορία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.