ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ατιμωρησία για τη δολοφονία δημοσιογράφων καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά από το 2012, όπως προειδοποίησε η Unesco σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για το τέλος στην ατιμωρησία τέτοιων εγκλημάτων.
Τη χρονιά αυτή, «το συνολικό ποσοστό της ατιμωρησίας για τους δολοφόνους δημοσιογράφων αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα φθάνοντας το 86%», δήλωσε σε έκθεση.
Από το 2012, το ποσοστό αυτό μειωνόταν, υποχωρώντας από το επίπεδο ρεκόρ του 95% στο 85% το 2024.
Το ποσοστό ατιμωρησίας αφορά τις δολοφονίες οι έρευνες για τις οποίες δεν έχουν επιτυχή έκβαση ή συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη.
Έξι στους επτά δράστες δολοφονιών δημοσιογράφων συνεχίζουν να διαφεύγουν της δικαιοσύνης.
«Οι έρευνες και οι δικαστικές διώξεις που αφορούν τους δολοφόνους δημοσιογράφων σε εμπόλεμες περιοχές παραμένουν ιδιαιτέρως ανεπαρκείς», τόνισε σε δημοσιογράφους η Μαρίγια Γκάμπριελ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για την επικοινωνία και την ενημέρωση στην Unesco.
Διευκρίνισε ότι η διεθνής οργάνωση «δεν είναι δικαστήριο» αλλά πιέζει «για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Η έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια, καταγράφει 189 δημοσιογράφους, επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης και δημιουργούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ασκούν δημοσιογραφική δραστηριότητα που σκοτώθηκαν το 2024 και το 2025, ανάμεσά τους 14 γυναίκες.
Είναι η διετία με τις περισσότερες δολοφονίες δημοσιογράφων εδώ και δέκα χρόνια.
Τα δύο τρίτα αυτών (67%) σκοτώθηκαν σε περιοχές σύγκρουσης, όπως στα παλαιστινιακά εδάφη, στην Υεμένη ή την Ουκρανία. «Αυτό σηματοδοτεί μεγάλη αλλαγή στο διεθνές τοπίο για τους κινδύνους για τους δημοσιογράφους», δήλωσε η Μαρίγια Γκάμπριελ.
Η Unesco ανέφερε επίσης την αυξανόμενη χρήση «μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων» που είναι η αιτία του 26% του συνόλου των δολοφονιών το 2024 και το 2025.
Συνολικά, το «Κράτος της Παλαιστίνης κατέγραψε και πάλι τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων» το 2025, με «τουλάχιστον 32 ανθρωποκτονίες», τόνισε η έκθεση.
Παράλληλα, η οργάνωση τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να σκοτώνονται στα σπίτια τους ή ενώ φορούν το χαρακτηριστικό γιλέκο που δηλώνει το επάγγελμά τους.
Συνολικά, 1.641 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο από το 2006, ημερομηνία κατά την οπαία η Unesco ξεκίνησε την καταγραφή αυτή. Αυτό αντιστοιχεί σε έναν θάνατο ανά τέσσερις ημέρες, κατά μέσο όρο.
Κάποιοι αριθμοί που αναφέρονται από την Unesco σε αυτή την έκθεση διαφέρουν από αυτά που δημοσιεύονται από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ή από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Η Unesco αποδίδει τις διαφορές αυτές στο ότι «οι συνθήκες θανάτου είναι κάποιες φορές είναι δύσκολο να αξιολογηθούν εξαιτίας της συνεχούς εξέλιξης των συγκρούσεων».
Διαβάστε επίσης:
Στα δικαστήρια η Εύη Βατίδου – «Δηλώνω αθώα» (video)
Κακοκαιρία Agneta: Αναβάθμιση του έκτακτου δελτίου – Σε ποιες περιοχές ισχύει κόκκινη προειδοποίηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ε.Β.Ε.Π.: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS με αναφορά στο Γ.Ε.ΜΗ.
- Wizz Air: Θρίλερ σε πτήση προς Σόφια – Άλλαξε πορεία μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας
- Δίκη για τα Τέμπη: «Δεν θέλω να πεθάνω» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων
- Χρίστος Δήμας: Οι επενδύσεις στις υποδομές ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.