ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Τρίτη στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για να ακούσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο εορταστικό κλίμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη του ενεργειακού κόστους των ελληνικών βιομηχανιών.
Όπως επιβεβαίωσε στο mononews ο πρόεδρός του, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με το ΥΠΕΝ και ελπίζει να έχουν ολοκληρωθεί ως την Τρίτη και να γίνουν ανακοινώσεις. «Πραγματοποιούμε συζητήσεις, για το περιεχόμενο των οποίων δεν θέλω να τοποθετηθώ και ελπίζω την Τρίτη να έχουν ολοκληρωθεί και να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ».
Η δήλωση έρχεται μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ηγεσίας του ΣΕΒ, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο να συνδέει το ζήτημα και με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της τόσο στο κόστος ενέργειας όσο και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ΥΠΕΝ επισημάνθηκε ότι η λύση που αναζητείται θα πρέπει να στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα να κινείται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Δέσποινα Παληαρούτα, καθώς και από την πλευρά του ΣΕΒ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ράνια Αικατερινάρη.
Η λύση μέσω CISAF και METSAF
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά τη δημιουργία ενός μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό Clean Industrial Deal State Aid Framework (CISAF).
Το CISAF, το οποίο ισχύει από τον Ιούνιο του 2025, δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να θεσπίσουν προσωρινά μέτρα στήριξης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας ανταγωνιστικότητας ή μεταφοράς παραγωγής εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μείωση έως 50% της μέσης ετήσιας χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για έως το 50% της ετήσιας κατανάλωσης της επιλέξιμης επιχείρησης. Παράλληλα, η επιδοτούμενη τιμή δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 50 ευρώ/MWh. Αν όμως η βιομηχανία λαμβάνει αντισταθμίσεις τότε (σύμφωνα με το συμπληρωματικό πλαίσιο METSAF Middle East Crisis Temporary State Aid Framework μπορεί να λάβει στήριξη για το 50 % του 50% της μέσης ετήσιας χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για έως το 50% της ετήσιας κατανάλωσης.
Στο τραπέζι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης της τιμής ρεύματος, με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου Clean Industrial Deal State Aid Framework, του CISAF, για τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες οι οποίες σήμερα δεν καλύπτονται από άλλους μηχανισμούς αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και το βασικό ανοικτό ζήτημα είναι τόσο η περίμετρος των δικαιούχων όσο και η χρηματοδότηση του μέτρου.
Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να εντάξει στο σχήμα και τις βιομηχανίες που λαμβάνουν αντιστάθμιση αξιοποιώντας το METSAF Middle East Crisis Temporary State Aid Framework, δηλαδή Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων για την Κρίση στη Μέση Ανατολή, το οποίο επιτρέπει το συνδυασμό αντισταθμίσεων και στήριξη στην τιμή ενέργειας.
Το συνολικό κόστος των δύο μηχανισμών αν έχει διάρκεια 5 μηνών για το 2026, από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο, εκτιμάται από 75 εως 100 εκ. ευρώ. Από 25 εως 35 εκ. ευρώ υπολογίζεται ο μηχανισμός για τη στήριξη των μικρότερων βιομηχανιών για 5 μήνες, (δηλαδή το 50% του 50% ή 70% του ενεργειακού κόστους τους για 5 μήνες στην τιμή 160 ευρώ/μεγαβατώρα, με στήριξη στα 40 ευρώ/μεγαβατώρα ), και από 50 ως 70 εκ. για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής κατανάλωσης των βιομηχανιών που παίρνουν αντιστάθμιση ( δηλαδή το 25% του 50% ή 70% του ενεργειακού κόστους τους για 5 μήνες στην τιμή 160 ευρώ/μεγαβατώρα με στήριξη στα 20 ευρώ/μεγαβατώρα).
Οι παραπάνω υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί και αναμένεται ο οριστικοποιημένος κυβερνητικός προϋπολογισμός που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη Τρίτη 6 Οκτωβρίου.
Ποιοι θα μπορούσαν να μπουν στο σχήμα
Ένα από τα βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στις συζητήσεις είναι η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και η χρονική διάρκεια της στήριξης. Αν δηλαδή αφορά μόνο το 2026 ή θα είναι για μέχρι 3 χρόνια.
Από την πλευρά της βιομηχανίας έχει τεθεί ως πιθανή περίμετρος ένα σύνολο έως περίπου 700 ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που αντιστοιχούν σε περίπου 600 παροχές, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη οριστικοποιηθεί πόσες από αυτές θα πληρούν τελικά τα ευρωπαϊκά κριτήρια επιλεξιμότητας.Η κατανάλωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σήμερα εκτός του μηχανισμού αντιστάθμισης εκτιμάται στην περιοχή της 1 έως 1,5 TWh ετησίως.
Αυτό είναι και ένα από τα σημεία που πρέπει να κλείσουν πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση: πόσες επιχειρήσεις θα καλυφθούν, ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης και από ποια πηγή θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι.
Το ενεργειακό κόστος γίνεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας
Η πίεση για εξεύρεση λύσης εντείνεται καθώς για τη βιομηχανία το ενεργειακό κόστος δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μια προσωρινή επιβάρυνση, αλλά ως παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών παραγωγικών μονάδων.
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο καθώς το ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να προστατεύσουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις από μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με διεθνείς ανταγωνιστές. Η Κομισιόν προβλέπει ειδικά στο CISAF προσωρινή στήριξη της τιμής του ρεύματος για ενεργοβόρους χρήστες, συνδέοντάς την με την ανάγκη διατήρησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.
Οι επόμενες ημέρες επομένως είναι κρίσιμες για το αν οι συζητήσεις ΥΠΕΝ και βιομηχανίας θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη φόρμουλα. Η προσδοκία που εξέφρασε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ότι αυτό θα έχει συμβεί έως την Τρίτη, ώστε η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ να αποτελέσει το βήμα από το οποίο θα ανακοινωθεί η κυβερνητική παρέμβαση.
Διαβάστε επίσης:
Παπασταύρου: Σύσκεψη με το ΣΕΒ για το κόστος ενέργειας και τη στήριξη της βιομηχανίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.