Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Επενδύσεις στον στόλο της άνω των 80 εκατ. ευρώ μέσω της προμήθειας λεωφορείων υδρογόνου ετοιμάζει η ΟΣΥ, με τον πρώτο διαγωνισμό προμήθειας 3 οχημάτων να βρίσκεται ήδη στον αέρα.

Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού (Αρ. διακήρυξης 59/2026), προβλέπεται η προμήθεια τριών λεωφορείων υδρογόνου 12 μέτρων με κυψέλες καυσίμου (FCEV) με ελάχιστη αυτονομία 400 χιλιομέτρων και εκτιμώμενο προϋπολογισμό περί τα 3.483.978 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

1

Η δαπάνη αναμένεται να καλυφθεί με χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του προγράμματος Horizon Europe και του project TRIERES (€700.800) και από πόρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (€2.783.178).

Επισημαίνεται ότι η χωρητικότητα των λεωφορείων είναι 75 θέσεων, εκ των οποίων οι 24 είναι καθήμενων ενώ τα οχήματα διαθέτουν και μία θέση ΑμεΑ. Όσον αφορά στο αντικείμενο της σύμβασης διάρκειας 12 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της, περιλαμβάνεται επίσης η εκπαίδευση του προσωπικού, τεχνική υποστήριξη και προμήθεια ανταλλακτικών και αναλώσιμων.

Οι ενδιαφερόμενοι -όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη- οφείλουν να υποβάλλουν τις προσφορές τους έως τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 στις 11 το πρωί και ο ανάδοχος θα επιλεγεί βάση της πλέον συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς.

 

Γιώργος Κώτσηρας: Σημαντική και μετρήσιμη η πρόοδος στις αστικές συγκοινωνίες

Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργος Κώτσηρας, με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού, η πρόοδος στις αστικές συγκοινωνίες είναι σημαντική και μετρήσιμη.

«Η εκκίνηση της διαδικασίας προμήθειας των πρώτων τριών λεωφορείων υδρογόνου από την ΟΣΥ αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον συνολικό σχεδιασμό μας για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της Αττικής με σύγχρονα, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Στον τομέα αυτό έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σημαντική και μετρήσιμη πρόοδος: ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας 1.076 νέα λεωφορεία, εκ των οποίων 365 ηλεκτρικά. Παράλληλα, προχωρά ο σχεδιασμός για την προμήθεια επιπλέον οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να φτάσουμε τα 1.700 νέα οχήματα μέσα στην επόμενη διετία.

Την ίδια στιγμή, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό, επεκτείνουμε το δίκτυο, δημιουργώντας νέες γραμμές για την καλύτερη διασύνδεση των περιαστικών περιοχών, και πυκνώνουμε τα δρομολόγια, ιδίως στις ώρες αιχμής. Από την 1η Οκτωβρίου, οι πρότυπες λεωφορειακές γραμμές υψηλής επιβατικής κίνησης αυξάνονται από 15 σε 20, με στόχο τη μείωση των χρόνων αναμονής και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Σταθερή μας προτεραιότητα είναι ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα αστικών συγκοινωνιών, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Στη Δυτική Αττική τα πιλοτικά δρομολόγια

Όπως εξηγεί στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ  κ. Στέφανος Αγιάσογλου, τα 3 λεωφορεία αναμένεται κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας τους να εκτελούν δρομολόγια στη Δυτική Αττική, για να διευκολυνθεί η τροφοδότηση των οχημάτων με υδρογόνο από το πρατήριο υδρογόνου της Motor Oil στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

«Τα λεωφορεία θα είναι ενταγμένα κανονικά στον στόλο μας και θα εξυπηρετούν λεωφορειακές γραμμές όπως συμβαίνει και με τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τα οχήματα φυσικού αερίου. Θέλουμε να εξετάσουμε πώς λειτουργεί το σύστημα και στην υδρογονοκίνηση στην πράξη. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα που περιμένει να δει το πρόγραμμα TRIERES», προσθέτει ο κ. Αγιάσογλου.

 

Πότε θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τα 50 λεωφορεία υδρογόνου

Μέχρι τέλος του 2026, όπως αναφέρει ο κ. Αγιάσογλου θα οριστεί η διαχειριστική αρχή του έργου. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς υπουργείου, θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τα 50 λεωφορεία υδρογόνου, πιθανότατα εντός του 2027. Ο προϋπολογισμός δε, του έργου αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Modernisation Fund.

Την ίδια ώρα, επί τάπητος έχουν τεθεί ήδη και τα σχέδια για τη δημιουργία πρατήριου υδρογόνου στο Θριάσιο με πόρους από το CEF2.

 

Έμφαση στο καλύτερο αύριο

Παράλληλα, η ΟΣΥ δίνει έμφαση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς πλέον είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Οδηγών, με τους προσωρινούς πίνακες των προσληπτέων να είναι ήδη στον αέρα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ακολουθεί το δεκαήμερο των πιθανών ενστάσεων, ενώ την 1η Οκτωβρίου θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες, με την εκπαίδευση των οδηγών να ξεκινά άμεσα.

Η νέα σχολή της ΟΣΥ προβλέπεται ότι θα βελτιώσει την κατάσταση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά σε μία περίοδο ότι η κυβερνητική πολιτική επενδύει στις αστικές συγκοινωνίες. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι ενδιαφερόμενοι θα εκπαιδευτούν σε οχήματα νέων τεχνολογιών μηδενικού αποτυπώματος.

O διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ κ. Στέφανος Αγιάσογλου μιλώντας στο mononews.gr επεσήμανε ότι η ίδρυση της Σχολής Οδηγών της ΟΣΥ θα δώσει τη δυνατότητα σε μη επαγγελματίες οδηγούς έως 45 ετών, να εκπαιδευτούν κατάλληλα και δωρεάν με την προϋπόθεση να αποτελούν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας για πέντε έτη, ενώ η εκπαίδευσή τους διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα για να επεκτείνουν τα διπλώματα οδήγησης από Β’ κατηγορίας σε Δ’ και Ε’.

Με την προσθήκη των νέων οδηγών στο τιμόνι όπως επίσης και των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανανέωση του στόλου της ΟΣΥ, ο κ. Αγιάσογλου εκτιμά ότι θα μειωθούν αισθητά οι χρονοαποστάσεις, γεγονός που συνεπάγεται και της βελτίωσης της επιβατικής εμπειρίας.

Την ίδια ώρα, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Αγιάσογλου στο Capex για το 2027, η ΟΣΥ έχει προϋπολογίσει την απόκτηση τριών προσομοιωτών λεωφορείων συνολικού κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το έργο της εκπαίδευσης των νέων οδηγών.

Επιπλέον, όπως είχε εξηγήσει προσφάτως ο κ. Αγιάσογλου, η συνεχής αύξηση του στόλου των λεωφορείων του οργανισμού θα έχει ως επακόλουθο και την αύξηση των προσλήψεων, καθώς με βάση το στρατηγικό πρόγραμμα μέχρι το 2030-2035, ο αριθμός των νέων οχημάτων θα φτάσει τα 2.000 και αντιστοίχως οι οδηγοί θα φτάσουν τις 4.000 για να αξιοποιηθεί αυτή η επένδυση.

Επομένως, η εξίσωση είναι απλή: νέος στόλος αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, συνεχής εκπαίδευση προσωπικού και προσλήψεις, ίσον ποιοτικότερες αστικές μεταφορές και μείωση χρονοαποστάσεων, με φόντο την αναβάθμιση της επιβατικής εμπειρίας και την ΟΣΥ να πρωτοπορεί στην επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο των αστικών μεταφορών, όπως η έλλειψη οδηγών, καθιστώντας την κορυφαία εταιρεία στις δημόσιες συγκοινωνίες.

 

Διαβάστε επίσης:

Λεωφορεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες των οδηγών που θα φοιτήσουν στη Σχολή της ΟΣΥ

Αντιπροσωπεία ΕΚ για Τέμπη: Διφορούμενα μηνύματα 3,5 χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Κώτσηρας: Νέες πρότυπες λεωφορειακές γραμμές από αρχές Οκτώβρη – Ποιες περιοχές αφορούν