ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για επέκταση του πολέμου «μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό» σε περίπτωση νέας επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν προειδοποίησε σήμερα σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ.
«Καθώς η σύγκρουση επεκτείνεται πλέον από τον Περσικό Κόλπο και το Στενό του Ορμούζ μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα» [με τους Χούθι], «είναι πιθανόν, σε απάντηση σ’ έναν ενδεχόμενο πόλεμο, αυτό το μέτωπο να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, μπορεί και αλλού», δήλωσε ο σύμβουλος αυτός, ο Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί, σε βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Οι Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από τη γειτονική Σαουδική Αραβία, πήραν πρόσφατα τον έλεγχο της ακτογραμμής της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύοντας τις θέσεις τους στο στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Το Ιράν υποστηρίζει επί μακρόν στρατιωτικά τους Χούθι, όμως αρνείται κάθε εμπλοκή σε αυτό το νέο μέτωπο.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να επεκτείνουν τον πόλεμο σε περίπτωση επανάληψης των αμερικανικών πληγμάτων. Όμως είναι η πρώτη φορά που ένας σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη αναφέρει ρητά τον Ινδικό Ωκεανό, όπου βρίσκεται η αμερικανοβρετανική στρατηγική στρατιωτική βάση Ντιέγκο Γκαρσία. Η βάση βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή από τις ιρανικές ακτές.
Ιρανοί και Αμερικανοί διεκδικούν τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ, μιας στρατηγικής σημασίας για την οικονομία θαλάσσιας διαδρομής, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο περίπου το 20% του πετρελαίου διεθνώς.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την κατάρρευση του πρωτοκόλλου συμφωνίας τον Ιούλιο, αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν αυτη την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη συνομιλίες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το Ιράν παρουσίασε επτά όρους μεταξύ των οποίων η άρση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του καθώς και η αποδέσμευση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του στο εξωτερικό.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) προχθές, Τρίτη, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Μοχεμπί ανέφερε επίσης ότι το τέλος των εχθροπραξιών στην Υεμένη περιλαμβάνεται στις ιρανικές απαιτήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στο Ιράν: 8 απόπειρες αυτοκτονίας στο «USS Abraham Lincoln» κατά την αποστολή των 286 ημερών
Δικαστική ήττα Τραμπ για το «μπλόκο» CNN, MS NOW και Politico στον Λευκό Οίκο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- El Mundo: Η Ρωσία ετοιμάζει επιθέσεις με drones κατά της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας
- Truberries: Διακρίνεται στα UX | CX Awards 2026 για τη συμβολή της στη δημιουργία της EVA, της ψηφιακής βοηθού AI της Eurobank
- SKY express & Protergia προσφέρουν το απόλυτο φοιτητικό πακέτο με 25% έκπτωση στις πτήσεις
- Σχοινάς για τις επιδοτήσεις 50.000 αγροτών: Δεν νομιμοποιούμε πλασματικές εκτάσεις ή εικονική δραστηριότητα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.