ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Αμερικανικής Πρεσβείας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας στο ΚΠΙΣΝ – Ποιοι παρευρίσκονται
Έπιπλα και εξοπλισμός που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στους χώρους της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα πριν την άφιξη της Κίμπερλι Γκιλφόιλ, βγαίνουν «στο σφυρί», σε διαδικτυακή δημοπρασία της Πρεσβείας που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που αναζητούν νέο ιδιοκτήτη περιλαμβάνονται γραφεία, καρέκλες, χαλιά και άλλος εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται πλέον ή έχει αντικατασταθεί μετά την ανακαίνιση.
Η πλήρης ανακαίνιση της ιστορικής πρεσβευτικής κατοικίας των ΗΠΑ στην Αθήνα, γνωστή ως Jefferson House (επί της οδού Παναγή Κυριακού στο Κολωνάκι), ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2025, λίγο πριν εγκατασταθεί η Αμερικανίδα πρέσβης
Επίσης το καλοκαίρι η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ απευθύνθηκε στην γνωστή επιχειρηματία Δέσποινα Μοιραράκη, για να «ντύσει» την Αμερικανική Πρεσβευτική Κατοικία.
Η επιχειρηματίας ανταποκρίθηκε άμεσα και, όπως ανακοίνωσε μέσω social media, χειροποίητα χαλιά της επιχείρησής της έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένους χώρους της κατοικίας της Αμερικανίδας πρέσβειρας, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει τον χώρο και προσδίδει ξεχωριστό χαρακτήρα στη διακόσμηση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη δημοπρασία διατίθενται συνολικά οκτώ πακέτα αντικειμένων, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως εξοπλισμό γραφείου και επίπλωση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται γραφεία και προεκτάσεις γραφείων, καρέκλες και χαλιά, ενώ σε ένα από τα πακέτα προσφέρονται ένας καναπές και ένα διθέσιο κάθισμα. Σε άλλο πακέτο, πουλιούνται έξι καρέκλες μαζί με ένα οθωμανικό κάθισμα και τέσσερα χαλιά, κάποια από τα οποία μάλιστα αναφέρονται ως «επισκευάσιμα».
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τις αμερικανικές πρεσβείες σε πολλές χώρες και δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα προς πώληση αντικείμενα έχουν χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών, δεν προσφέρονται ως δωρεές σε ιδρύματα των χωρών όπου βρίσκονται, αλλά δημοπρατούνται με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας.
Αυτή την περίοδο, εκτός από την Ελλάδα, αντίστοιχες δημοπρασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βιετνάμ και την Ιαπωνία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και στον Καναδά και την Ισπανία.
Η προηγούμενη ηλεκτρονική δημοπρασία στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2025, με αντικείμενα όπως ψυγείο και πλυντήριο να πωλούνται στο σύνολό τους. Σε παλαιότερη περίπτωση είχε διατεθεί προς πώληση ακόμη και αυτοκίνητο της Πρεσβείας.
Από 80 ευρώ οι προσφορές
Ενδεικτικά, αναφορικά με το κόστος των αντικειμένων προς πώληση, 4 γραφεία με ενσωματωμένα ράφια, 5 καρέκλες και 4 χαλιά πουλιούνται στην τιμή των 110 ευρώ.
Η Πρεσβεία επισημαίνει ότι όλα τα είδη πωλούνται στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τους. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι δεν παρέχεται καμία εγγύηση για τα αντικείμενα.
Κάθε δημοπρασία παραμένει ενεργή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σαφώς καθορισμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης. Μέσα σε αυτό το διάστημα, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να συμμετάσχει υποβάλλοντας τη δική του προσφορά.
Η ανακοίνωση τις Πρεσβείας:
Η Αμερικανική Πρεσβεία Αθηνών ανακοινώνει μια διαδικτυακή δημοπρασία πώλησης επίπλων, συσκευών και εξοπλισμού. Όλα τα αντικείμενα θα δημοπρατηθούν αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου.
Μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία στη διεύθυνση https://online-auction.state.gov/en-US. Για να συμμετάσχετε στη δημοπρασία, πρέπει πρώτα να εγγραφείτε στη διεύθυνση https://online-auction.state.gov/sr-Latn-RS/Account/Register
-Οι δασμοί, οι φόροι, τα τέλη μεταφοράς ή άλλες χρεώσεις επίσημου χαρακτήρα που ενδέχεται να επιβληθούν από την Κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του αγοραστή και δεν θα αφαιρεθούν ή θα πιστωθούν στην τιμή πώλησης από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.
-Όλα τα είδη πωλούνται ΩΣ ΕΧΟΥΝ, και είναι ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΨΙΜΑ. Η Πρεσβεία ΔΕΝ εγγυάται για τα αντικείμενα.
-Ο μέγιστος αριθμός προσφορών για ένα στοιχείο αναφέρεται σε κάθε στοιχείο (LOT). Η αύξηση των προσφορών σας είναι δυνατή μόνο στο τοπικό νομίσμα. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας θα πρέπει να παρακολουθείτε τις προσφορές σας, ώστε να μπορείτε να αντιδράτε σε όλες τις εξελίξεις των τιμών των προσφορών.
– Όλοι οι νικητές θα ενημερωθούν για την τοποθεσία και το χρόνο παραλαβής.
Πώς να πληρώσετε τα πράγματα
Η πληρωμή για την αγορά σας είναι δυνατή μόνο μέσω τραπεζικού εμβάσματος στον τραπεζικό λογαριασμό της Πρεσβείας (US EMBASSY ATHENSN IBAN GR80 0172 0500 0050 5009 2494 387) :
1. Στην αιτιολογία συμπληρώστε τη λέξη “Δημοπρασία”, τους αριθμούς παρτίδων (Lot) για τους οποίους πληρώνετε και τον μοναδικό αριθμό αναγνώρισης (UID) που μπορείτε να βρείτε στην ενότητα του ιστότοπου δημοπρασίας “Πληροφορίες νικητών”.
2. Στο στοιχείο “Ποσό” συμπληρώστε το συνολικό ποσό στο τοπικό νόμισμα της προσφοράς σας.
Σε περίπτωση που έχετε υποβάλει προσφορά και κερδίσετε περισσότερα από ένα στοιχεία, μπορείτε να πληρώσετε το συνολικό ποσό που οφείλεται για όλα τα στοιχεία σε μία πληρωμή, αλλά όλα τα είδη παρτίδων πρέπει να προσδιοριστούν όπως περιγράφεται στο στοιχείο 1 παραπάνω. Τα στοιχεία μπορούν να ανακτηθούν μόνο όταν έχει ληφθεί επιτυχής πληρωμή. Η απόδειξη πληρωμής θεωρείται πλήρης όταν τα χρήματα φτάσουν στον τραπεζικό λογαριασμό της Πρεσβείας των Η.Π.Α.
Σημείωση: Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία ημέρες για τη μεταφορά χρημάτων από την τράπεζά σας στην τράπεζα της Πρεσβείας των Η.Π.Α. Δεν θα είναι δυνατή η παραλαβή των αντικειμένων σας εάν η πληρωμή σας δεν αναφέρεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Πρεσβείας των Η.Π.Α.
Πώς να παραλάβετε τα πράγματα
• Για να παραλάβετε τα αντικείμενα τα οποία πλειοδοτήσατε, πρέπει να παρουσιάσετε την πρωτότυπη απόδειξη τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων με όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες, να συμπεριλάβετε αριθμούς παρτίδας (LOT), το μοναδικό αριθμό αναγνώρισης που αντιστοιχεί σε κάθε αγορά και το ποσό σε ευρώ ή έντυπη έκδοση της μεταφοράς χρημάτων μέσω Internet banking με όλες τις παραπάνω πληροφορίες.
• Όλοι οι πλειοδότες είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά των αγορών τους. η Πρεσβεία δεν θα διαθέτει μεταφορά.
• Η Πρεσβεία δεν θα φορτώσει τα αντικείμενα στο όχημά σας κατά την παραλαβή των αντικειμένων.
Διαβάστε επίσης:
Space Hellas: Πέθανε ο συνιδρυτής της, Χρήστος Μπέλλος
Δίκη για τα Τέμπη: Πρόωρη λήξη συνεδρίασης λόγω απουσίας μαρτύρων
Κυριακή Γρίβα: Αναβλήθηκε από το ΜΟΕ για τις 15 Φεβρουαρίου η δίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Huawei: Πώς αλλάζουν οι ψηφιακές υποδομές στην εποχή του agentic AI
- Γερμανία: Απροσδόκητη ανάκαμψη της οικονομίας τον Σεπτέμβριο – Ισχυρή άνοδος στις υπηρεσίες
- Axios: Σχέδιο 2,45 δισ. δολαρίων για την ανάκαμψη της Γάζας από το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ
- Μαρία Αγγελικούση: Το μεγάλο στοίχημα στην Nvidia – Νέες επενδύσεις για την εφοπλιστική περιουσία των 13,5 δισ. δολ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.