ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση και την εκρίζωση του αφθώδους πυρετού, χωρίς καθυστερήσεις, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) προχώρησε στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 236005 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 5582/15.09.2026) τροποποιείται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού και πλέον οι σχετικές αποφάσεις θανάτωσης ζώων σε θετικές εκτροφές θα υπογράφονται από τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές, δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και όχι από τον εκάστοτε περιφερειάρχη.
Με το νέο πλαίσιο, η αρμοδιότητα περνά στις υπηρεσίες που έχουν την επιστημονική ευθύνη, γνωρίζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εφαρμογής των μέτρων.
Έτσι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «περιορίζονται τα περιθώρια καθυστερήσεων και οι αποφάσεις μπορούν να εκδίδονται άμεσα, μόλις επιβεβαιώνεται ένα θετικό περιστατικό και ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η αναθεώρηση αποσαφηνίζει παράλληλα τους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Οι αποφάσεις θανάτωσης αποτελούν πλέον ευθύνη της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας και δεν εξαρτώνται από την υπογραφή πολιτικού οργάνου της περιφέρειας. Στόχος του υπουργείου είναι να διασφαλίσει ενιαία και ταχύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα».
Διαβάστε επίσης:
Ζαχαράκη: Το 2026 έγινε η μεγαλύτερη α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών των τελευταίων δεκαετιών
Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον Ηλία Κασιδιάρη – Η διπλή στρατηγική
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης και οι 800.000 δικαιούχοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μονακό: Αποχωρεί από την «γκρίζα λίστα» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος;
- Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: Γάκα και Θεοδωρόπουλος έκαναν ΚΑΡΠΑ στον Μαζωνάκη με το ένα χέρι
- HAFNIA LIMITED: Απόκτηση επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων μετοχών της TORM
- Φυσικό αέριο: Κοντά στα υψηλά του 2022 στην Ευρώπη λόγω αποθεμάτων και Μέσης Ανατολής
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.