Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,50%, προειδοποιώντας ότι η νέα εκτίναξη των τιμών της ενέργειας ενισχύει τον κίνδυνο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε στις 635,97 μονάδες με απώλειες -0,69%, με τις πιέσεις να εντοπίζονται κυρίως στους κλάδους λιανικής και καταναλωτικών αγαθών.  Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 25.361,15 μονάδες με πτώση -0,84%, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 8.116,76 μονάδες με απώλειες -0,49%, ο ιταλικός FTSE MIB στις 51.807,40 μονάδες  στο -0,13%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στις 19.659,80 μονάδες, στο -0,18%.

1

Εκτός της Ευρωζώνης, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε στις 10.608,92 μονάδες, κλείνοντας με απώλειες 0,57%.

Η νέα αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, στο 2,50%, ανεβάζει το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2025. Αποτελεί δε τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος.

Η αλλαγή στάσης της ΕΚΤ έρχεται σε μια περίοδο έντονης ανόδου των εμπορευμάτων, με το Brent να φτάνει την Πέμπτη μέχρι και τα 105 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί σχεδόν κατά 40% μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας ΗΠΑ–Ιράν στις αρχές Ιουλίου, αυξάνοντας τις ανησυχίες για νέο κύμα πληθωρισμού στις ενεργειακά εξαρτημένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο, με τις τιμές ενέργειας να καταγράφουν άνοδο 14,3%.

Οι αγορές swaps προεξοφλούν ήδη ακόμη μία αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η προσοχή των επενδυτών στην Ευρώπη είναι στραμμένη και στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός χονδρικής ήταν πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, αυξάνοντας τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων της FED την ερχόμενη εβδομάδα. Η αγορά αναμένει την Παρασκευή την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό λιανικής.

Διαβάστε επίσης

Βαθαίνει η βουτιά στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Wall Street: Με νέα πτώση -0,6% άνοιξε ο S&P 500 – Άλμα προς το 4,92% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου

WSJ: Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης με το φυσικό αέριο – Σε χαμηλό 15ετίας οι αποθήκες