Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Σήμερα ανακοινώνεται η εξειδίκευση των μέτρων από το ΥΠΕΝ για το πώς αναμένεται να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους του ρεύματος κατά 30% σε τρία χρόνια.

Οι δράσεις εντάσσονται στη συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί το ΥΠΕΝ και δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη παρέμβαση που μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει μόνιμα χαμηλές τιμές. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων που συνδέονται με τα δίκτυα, την αυτοκατανάλωση, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και τη μείωση επιμέρους χρεώσεων του ενεργειακού κόστους.

1

Έμφαση θα δοθεί στη μείωση των ρυθμιζόμενων και των μη ενεργειακών χρεώσεων, κυρίως των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, στην αποσύνδεση των δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, στην ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και στη μεγαλύτερη συμβολή των ΑΠΕ και της αποθήκευσης στη συγκράτηση του κόστους.

Η κυβερνητική στρατηγική επιχειρεί, έτσι, να συνδυάσει παρεμβάσεις που θα έχουν άμεση αντανάκλαση στους λογαριασμούς με περισσότερο διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν σε μόνιμη βάση τις ενεργειακές δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο μισό οι ΥΚΩ από το 2027

Η πλέον άμεση παρέμβαση αφορά τη μείωση κατά 50% των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους οικιακούς καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου 2027. Το μέτρο αναμένεται να καλύψει περισσότερες από έξι εκατομμύρια παροχές.

Το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ χρηματοδοτεί την ηλεκτροδότηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ώστε οι καταναλωτές τους να πληρώνουν τιμές αντίστοιχες με εκείνες της ηπειρωτικής χώρας, παρά το υψηλότερο κόστος παραγωγής από τις τοπικές πετρελαϊκές μονάδες. Στις ίδιες χρεώσεις περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η κυβέρνηση συνδέει τη δυνατότητα περιορισμού των ΥΚΩ με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, οι οποίες μειώνουν τη λειτουργία των ακριβών πετρελαϊκών μονάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διασύνδεση της Κρήτης, από την οποία αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση για το ηλεκτρικό σύστημα.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί, ωστόσο, ο τρόπος χρηματοδότησης της μείωσης, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ εξακολουθεί να εμφανίζει έλλειμμα και σημαντικές οφειλές προς τους προμηθευτές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εξετάζεται νέα χρηματοδότηση ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2027.

Εκτός λογαριασμών τα δημοτικά τέλη

Δεύτερος άξονας είναι η απομάκρυνση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2028. Η είσπραξή τους σχεδιάζεται να περάσει απευθείας στους δήμους, ώστε ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας να πάψει να επιβαρύνεται με χρεώσεις άσχετες με την κατανάλωση ρεύματος.

Η αλλαγή δεν συνεπάγεται κατάργηση ή αυτομάτως μείωση των δημοτικών τελών, αλλά διαφοροποίηση του τρόπου είσπραξής τους. Θα μειώσει, ωστόσο, το εμφανιζόμενο συνολικό ποσό του λογαριασμού και θα περιορίσει τις περιπτώσεις στις οποίες οφειλές προς τους δήμους επηρεάζουν την εξόφληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέα προγράμματα εξοικονόμησης

Σημαντικό μέρος του σχεδίου θα στηριχθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμοσιφώνων, το οποίο αναμένεται να αφορά 100.000 δικαιούχους.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν μειώνουν την ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας, περιορίζουν όμως την ενέργεια που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού. Επομένως, μειώνουν σε μόνιμη βάση το τελικό ποσό που καταβάλλει ο καταναλωτής.

Για τη χρηματοδότηση των δράσεων η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει και την ενεργειακή ρήτρα διαφυγής, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο έως 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2028 αλλά και τα Ταμεία Απανθρωακοποίησης και Κοινωνικό Ταμείο που μπορούν να  στηρίξουν επενδύσεις που ενισχύουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα και μειώνουν την κατανάλωση.

ΑΠΕ και αποθήκευση για μονιμότερη μείωση των τιμών

Ο πιο διαρθρωτικός πυλώνας του σχεδίου αφορά την καλύτερη αξιοποίηση της φθηνότερης παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρά τη μεγάλη αύξηση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων, σημαντικές ποσότητες πράσινης ενέργειας δεν μπορούν σήμερα να αξιοποιηθούν πλήρως, επειδή παράγονται σε ώρες χαμηλής ζήτησης και το σύστημα δεν διαθέτει επαρκή αποθηκευτική ικανότητα.

Η ανάπτυξη των μπαταριών επιτρέπει τη μεταφορά αυτής της ενέργειας στις ώρες κατά τις οποίες αυξάνεται η κατανάλωση και οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η ανάγκη λειτουργίας ακριβότερων θερμικών μονάδων και ενισχύεται η συμβολή των ΑΠΕ στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προωθηθεί υπουργική απόφαση για την αυτοκατανάλωση, η οποία θα επιτρέπει την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών από επιχειρήσεις, δήμους και ενδεχομένως νοικοκυριά. Παράλληλα, σχεδιάζονται απλούστερες διαδικασίες για την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με αποθήκευση.

Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και η δημιουργία πλαισίου για μικρά φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι, με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και όρια ισχύος από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η ενέργεια θα καταναλώνεται απευθείας στο διαμέρισμα, καλύπτοντας μέρος των καθημερινών αναγκών του νοικοκυριού.

Ρευματοκλοπές και απώλειες δικτύου

Στον οδικό χάρτη αναμένεται να περιληφθούν και μέτρα για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών και των απωλειών του δικτύου, το κόστος των οποίων μετακυλίεται σήμερα στο σύνολο των καταναλωτών. Οι ρευματοκλοπές εκτιμάται ότι επιβαρύνουν κατά μέσο όρο κάθε παροχή με περίπου 60 ευρώ τον χρόνο.

Η αντιμετώπισή τους, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο και μόνιμο περιθώριο αποκλιμάκωσης των χρεώσεων.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΥΠΕΝ είναι να αποτυπώσει τον ποσοτικό στόχο του 30% σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι άμεσες ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς θα συνδυαστούν με επενδύσεις που μειώνουν την κατανάλωση και επιτρέπουν στο ηλεκτρικό σύστημα να αξιοποιεί περισσότερες ώρες τη χαμηλού κόστους ενέργεια από ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Ψαλίδι 50% στις χρεώσεις ΥΚΩ σε όλους τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιανουάριο

Ενέργεια: Τι φέρνουν οι τρεις παρεμβάσεις Μητσοτάκη για φθηνότερο ρεύμα – ΥΚΩ, αντλίες θερμότητας και νέο μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλο το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ έως το τέλος του 2027