ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί και πάλι να απομακρύνει από τη θέση της την διοικήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Λίζα Κουκ μολονότι το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο αρνήθηκε να του επιτρέψει να την απολύσει, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγές.
Αυτήν την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε γραπτώς την Κουκ ότι ο πρόεδρος «εξετάζει» το ενδεχόμενο να την απομακρύνει από τα καθήκοντά της και απαίτησε μέσα σε τρεις εβδομάδες να απαντήσει σε ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες ότι διέπραξε απάτη όταν έλαβε στεγαστικό δάνειο.
Η Fed δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Ο δικηγόρος της Κουκ, ο Άμπι Ντ. Λόουελ, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις κατηγορίες και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει βάσιμος λόγος» για την απόλυσή της. «Όπως κάναμε και στο παρελθόν, θα αμφισβητήσουμε αυτό το νέο πρόσχημα και θα διαφυλάξουμε τη θέση της και τον ιστορικό ρόλο της Fed», ανέφερε.
Donald Trump revives threat to sack Fed governor Lisa Cook https://t.co/TgUygeRDzG
— Financial Times (@FT) August 7, 2026
Πέρυσι, ο Τραμπ είχε επικαλεστεί αυτή τη στεγαστική απάτη στην προσπάθειά του να απολύσει την Κουκ, την πρώτη μαύρη γυναίκα που διορίστηκε διοικήτρια της Fed. Η Κουκ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ήταν ένα πρόσχημα ώστε να την απομακρύνουν, επειδή εκφράζει διαφορετικές απόψεις από τον Τραμπ σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική.
Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο όπου είχε προσφύγει αρνήθηκε να επιτρέψει την απόλυσή της, προασπιζόμενο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Με ψήφους 5-4 το Δικαστήριο μπλόκαρε την απομάκρυνση της Κουκ, παρέχοντας μια δικλείδα ασφαλείας ειδικά για τη Fed.
Διαβάστε επίσης
Ο Ζελένσκι πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Σερβία
NYT: Οι εξαγωγές της Κίνας καλπάζουν παρά τα εμπορικά εμπόδια
Ζαχαράκη: Στεγαστικό επίδομα σε 1.120 φοιτητές σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λαμία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Στα 83,5 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το Brent
- Wall Street: Η αδύναμη αγορά εργασίας έστειλε σε νέο ρεκόρ τον S&P 500 – Άλμα 15,8% για την SpaceX
- Reuters: Σύντομα μια συμφωνία του Ομάν και του Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
- Αμπάς Αραγτσί: Οι μουσουλμανικές χώρες να βασιστούν στις δυνάμεις τους απέναντι στους «εχθρικούς ξένους»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.