Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η επόμενη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Πόρτο Γερμενό αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής, με δεκάδες κατοικίες να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλές ακόμη να κρίνονται ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στις περιουσίες τους, αντικρίζοντας σπίτια και οικοσκευές που χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Τα αρμόδια κλιμάκια ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες και την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργοποίηση των μέτρων κρατικής αρωγής. Από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις πρώτες οικονομικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες.

1

Η φωτιά άφησε πίσω της βαρύ αποτύπωμα στον οικιστικό ιστό της περιοχής. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 192 αυτοψίες, από τις οποίες 84 κτίρια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», καθώς κρίθηκαν επικίνδυνα και κατεδαφιστέα, ενώ 65 κτίρια έλαβαν τον χαρακτηρισμό «κίτρινα», καθώς θεωρούνται προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.

Τα συνεργεία πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλες τις πληγείσες περιοχές, κατατάσσοντας τα κτίρια ως ασφαλή, προσωρινά ακατάλληλα ή επικίνδυνα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πρώτες ενισχύσεις

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ελέγχων, ξεκινά πλέον η διαδικασία χορήγησης των πρώτων αποζημιώσεων. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, ο Δήμος θα εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Για την πρώτη φάση απαιτούνται το έντυπο Ε9, η φορολογική δήλωση Ε1 και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ώστε να καταβληθούν τα ποσά που αφορούν τις πρώτες βιοτικές ανάγκες και την αποκατάσταση της οικοσκευής.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αφορά τις αιτήσεις για επισκευή ή ανακατασκευή των πληγέντων ακινήτων.

Οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις

Για τις κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς προβλέπεται κρατική αρωγή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, η οποία μπορεί να φτάσει έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες έως 150 τ.μ.

Παράλληλα, το πλαίσιο στήριξης προβλέπει:

  • έως 600 ευρώ για την κάλυψη πρώτων βιοτικών αναγκών,
  • έως 6.000 ευρώ για αντικατάσταση ή επισκευή οικοσκευής κύριας κατοικίας,
  • έως 3.000 ευρώ για ζημιές σε δευτερεύουσα κατοικία,
  • από 300 έως 500 ευρώ ως επίδομα προσωρινής στέγασης, ανάλογα με την περίπτωση.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν, μεταξύ άλλων, το δελτίο αυτοψίας, το Ε9 και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την κυριότητα του ακινήτου. Με βάση αυτά θα σχηματιστεί ο φάκελος που θα αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο για την καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων.

 

Διαβάστε επίσης 

Τσίπρας: Στις 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ και στις 2/9 η ανακοίνωση του προγράμματος της ΕΛ.Α.Σ

Πληθωρισμός: Νέα άνοδος 3,4% τον Ιούλιο – «Φωτιά» σε καύσιμα, ενοίκια και μεταφορές

Marfin: Προθεσμία έλαβε για την απολογία της η 46χρονη κατηγορούμενη