ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταθεροποιούνται οι τιμές του χρυσού μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή το Σαββατοκύριακο, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαπραγματεύεται περίπου στα 4.010 δολάρια ανά ουγγιά, μετά την υποχώρησή της κατά περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε μια ζωτικής σημασίας πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Κουβέιτ, και της στόχευσης πλοίων που επιχειρούσαν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ.
Η Τεχεράνη δήλωσε ότι η εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχει ουσιαστικά «παγώσει», αυξάνοντας την πιθανότητα επιδείνωσης των διαταραχών σε κρίσιμες ενεργειακές ροές μέσω της στενής πλωτής οδού.
Η σύγκρουση στο Ιράν, η οποία βρίσκεται πλέον στον πέμπτο μήνα της, αυξάνει και πάλι τις τιμές της ενέργειας και των βασικών προϊόντων, από τα καύσιμα έως τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση και την παραγωγή τροφίμων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη, δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική του για το Ιράν καθώς η ένταση κλιμακώνεται, καθιστώντας το τελικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές της σύγκρουσης πιο ασαφές από ποτέ.
Πώς θα κινηθεί η Fed
Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι η Fed ενδέχεται τελικά να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική της, ακόμη και καθώς τα «βελούδινα» οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων δεν είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποτελεί εμπόδιο για τα μη αποδοτικά χρυσά νομίσματα, αναφέρει το Bloomberg.
Ο χρυσός έχει κυμαίνεται σε ένα στενό εύρος γύρω στα 4.000 δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες, αφού έχει χάσει 14% στο δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2013.
«Ο χρυσός δείχνει μια σχετικά συγκρατημένη αντίδραση στην απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κάτι που θεωρώ ότι αντανακλά την απάθεια των επενδυτών γύρω από τη γεωπολιτική» και αντίθετα αυξάνει την εστίαση στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια, δήλωσε ο Justin Lin, αναλυτής στα ETFs Global X.
«Οι αποδόσεις είναι μόνο οριακά υψηλότερες το Σαββατοκύριακο παρά τη σημαντική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, γι’ αυτό και ο χρυσός ήταν αρκετά σταθερός», συμπλήρωσε.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε κατά 0,3% στα 4.006,02 δολάρια ανά ουγγιά στις 1:52 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, το ασήμι αυξήθηκε κατά 1% στα 56,48 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή μεταβολή.
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Πάνω από τα 60 ευρώ/MWh στην Ευρώπη λόγω φόβων για νέες αναταράξεις στον εφοδιασμό
Reuters: Σε ριζικές αλλαγές περνάει η Samsung – Γιατί περικόπτει εκατοντάδες θέσεις εργασίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Protergia Open: Ενέργεια χωρίς περιορισμούς
- YESTAY και UPSTREET ενώνουν τις δυνάμεις τους – Δημιουργείται η πρώτη εταιρεία ευέλικτης διαμονής στην Ελλάδα, ως μέλος της YESTAY Group
- Κρήτη: Το «Έλυρος» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Σούδας (βιντεο)
- Revolut: Έλαβε τραπεζική άδεια στην Αυστραλία – Σχεδιάζει επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.