ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε σημαντική απλούστευση των τελωνειακών ελέγχων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, περιορίζοντας τις απαιτήσεις δειγματοληψίας για όμοια εμπορεύματα που υπάγονται στα καθεστώτα τελειοποίησης.
Η νέα διαδικασία μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και επιταχύνει τον τελωνισμό των εμπορευμάτων.
Με την νέα εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Ε.2030/2026) εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο διενέργειας ελέγχων για επιχειρήσεις, κυρίως της μεταποίησης, που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες εισαγωγές και εξαγωγές όμοιων εμπορευμάτων με σταθερά χαρακτηριστικά, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.
Η νέα ρύθμιση αφορά πάνω από 500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ειδικά καθεστώτα τελειοποίησης, ενώ σε ετήσια βάση υποβάλλονται περισσότερες από 28.500 διασαφήσεις υπαγωγής και εκκαθάρισης καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, οι οποίες μέχρι σήμερα υπόκεινται σε ελέγχους δειγματοληψίας.
Με τη νέα ρύθμιση:
– περιορίζονται οι έλεγχοι δειγματοληψίας σε όμοια εμπορεύματα που διακινούνται επανειλημμένα,
– επιταχύνεται η διαδικασία τελωνισμού, με λιγότερες καθυστερήσεις,
– απλοποιούνται οι προϋποθέσεις ένταξης στη διαδικασία,
– προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διάρκεια ισχύος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις αξιόπιστες επιχειρήσεις, όπως οι Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς (AEO).
Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τις τελωνειακές διαδικασίες, με στοχευμένες παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και συμβάλλουν στη στήριξη της εθνικής οικονομίας.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:
Τηλεφωνικά: Στο 1521, χωρίς χρέωση, Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:00 – 20:00.
Ψηφιακά: Μέσω της πλατφόρμας my1521(24/7), επιλέγοντας: Θέματα Τελωνείων > Δασμοί, ΦΠΑ και Δασμολογικές Επιβαρύνσεις > Απαλλαγές και Ειδικά Καθεστώτα > Πληροφορίες σχετικά με απαλλαγές και ειδικά καθεστώτα
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες των σεισμών στη Βενεζουέλα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κλ. Ναυπάκτου: Μεταβίβαση τριών οριζοντίων ιδιοκτησιών έναντι 1,95 εκατ. ευρώ
- Αλέξης Τσίπρας: Συναντήθηκε με την Κίμπερλι Γκιλφόϊλ – Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο επίκεντρο
- Eurobank: O John Arthur Hollows νέο μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου
- Νέα αποχώρηση από το κόμμα Κασσελάκη: Φεύγει ο Μιχάλης Χουρδάκης – «Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.