Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Περισσότερα από 47 εκατ. δολάρια επιδικάστηκαν σε διαδικασία διαιτησίας στον μεγαλοεπενδυτή  John Paulson, καθώς κρίθηκε ότι ο πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου στο Πουέρτο Ρίκο τον εξαπάτησε σε μία επένδυση και τον παραμέρισε σε μία άλλη.

Ο Fahad Ghaffar παραβίασε την «υποχρέωση πίστης», συμβουλεύοντας τον Paulson να μην προχωρήσει σε επένδυση σε εταιρεία πληρωμών, ενώ στη συνέχεια αποκόμισε κέρδος 35,7 εκατ. δολαρίων αγοράζοντας ο ίδιος τις μετοχές, σύμφωνα με τη διαιτητή Carolyn Demarest. Η ίδια διαιτητής διαπίστωσε επίσης ότι ο Ghaffar απέκρυψε το συμφέρον του σε εταιρεία λογισμικού, στην οποία «παραπλανώντας δόλια» τον Paulson τον οδήγησε να επενδύσει 12,2 εκατ. δολάρια.

1

Παρότι οι διαιτησίες είναι συνήθως εμπιστευτικές, η ενδιάμεση απόφαση της Demarest, με ημερομηνία 12 Απριλίου, γνωστοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Paulson σε μία από τις αρκετές αγωγές που έχουν καταθέσει ο ίδιος και ο Ghaffar ο ένας εναντίον του άλλου τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε δικό του δικόγραφο την Τετάρτη, ο Ghaffar ανέφερε ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει την απόφαση στη δεύτερη φάση της διαιτησίας, επισημαίνοντας παράλληλα σημεία στα οποία η Demarest είχε αποφανθεί υπέρ του.

Ο διαιτητής απέρριψε αρκετούς από τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του Paulson περί απάτης εις βάρος του Ghaffar, ο οποίος υπήρξε κάποτε το δεξί χέρι του δισεκατομμυριούχου στο Πουέρτο Ρίκο. Έκρινε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία πως η σύζυγος του Ghaffar διέπραξε απάτη όταν πούλησε έπιπλα στα ξενοδοχεία του Paulson στην αμερικανική επικράτεια, ούτε ότι ο Ghaffar διέπραξε απάτη χρεώνοντας δαπάνες στον Paulson.

«Είναι σαφές ότι ο κ. Ghaffar αξιοποίησε στο έπακρο τη θέση του στη διαχείριση των εκτεταμένων και σύνθετων εγκαταστάσεων που αποτελούν την Paulson PR, επεκτείνοντάς τες και βελτιώνοντάς τες δημιουργικά, προσθέτοντας πολύ σημαντική αξία», έγραψε η διαιτητής στην απόφασή της.

Η διατύπωση της Demarest επέτρεψε και στις δύο πλευρές να δηλώσουν δικαιωμένες ενόψει της δεύτερης φάσης της διαιτησίας, η οποία θα εξετάσει τους ισχυρισμούς του Ghaffar ότι του οφείλονται περίπου 21,7 εκατ. δολάρια για παραβίαση σύμβασης, απλήρωτες προμήθειες και φορολογικές πιστώσεις — αξιώσεις τις οποίες αμφισβητεί ο Paulson.

«Θα αποδείξουμε ότι οι οντότητες του Paulson παραπλάνησαν τη διαιτητή και, συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχουν ζημίες», έγραψε την Τρίτη σε γραπτό μήνυμα ο δικηγόρος του Ghaffar, Martin Russo.

Οι δικηγόροι του Paulson, Terrence και Darren Oved της Oved & Oved, χαρακτήρισαν την απόφαση «ιδιαίτερα επιτυχημένο αποτέλεσμα» και δήλωσαν ότι είναι «αποφασισμένοι να οδηγήσουν την υπόθεση μέχρι την ολοκλήρωσή της».

Ο Ghaffar ξεκίνησε τη διαδικασία διαιτησίας τον Σεπτέμβριο του 2023, υποστηρίζοντας ότι απολύθηκε αδικαιολόγητα από την εταιρεία του Paulson στο Πουέρτο Ρίκο και ότι του αρνήθηκαν αποζημίωση βάσει συμφωνίας του 2019. Η Demarest ανέφερε ότι ο Paulson απέδειξε πως ο Ghaffar απολύθηκε νόμιμα για σοβαρό λόγο, λόγω της δόλιας επένδυσης στην εταιρεία λογισμικού.

Περίπου την ίδια περίοδο που ξεκίνησε τη διαιτησία, ο Ghaffar κατέθεσε ξεχωριστή αγωγή κατά του Paulson, κατηγορώντας τον ότι τον εξαπάτησε σε επένδυση 17 εκατ. δολαρίων σε αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων. Η εταιρεία του Paulson είχε δηλώσει τότε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «αβάσιμοι». Η υπόθεση διευθετήθηκε εμπιστευτικά τον Οκτώβριο του 2024.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο Paulson κατέθεσε αγωγή κατηγορώντας τον Ghaffar ότι αποσπούσε χρήματα από τις επιχειρήσεις του για να πλουτίσει ο ίδιος και η οικογένειά του εις βάρος του δισεκατομμυριούχου. Η αγωγή αυτή ανεστάλη εν αναμονή της έκβασης της διαιτησίας, η οποία εξέτασε πολλούς από τους ίδιους ισχυρισμούς περί απάτης. Ο Ghaffar έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Paulson.

Διαβάστε επίσης

John Paulson: Κρίση και «προδοσία» απειλούν την αυτοκρατορία της Καραϊβικής

John Paulson: Νέο επεισόδιο στη διαμάχη δισεκατομμυρίων του μεγαλοεπενδυτή με την πρώην σύζυγό του

John Paulson: Θετική ψήφος στις επιλογές του Χρήστου Μεγάλου