ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση συνεχίζονται, οι ΗΠΑ προχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πλήγματα κατά ιρανικών στόχων, με την Τεχεράνη να απαντά εκτοξεύοντας βαλλιστικό πύραυλο εναντίον αμερικανικών θέσεων.
Παράλληλα, νωρίς τη Δευτέρα, η αεράμυνα του Κουβέιτ τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.
Σύμφωνα με την Centcom, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ιρανικών ραντάρ, καθώς και εγκαταστάσεων διοίκησης και ελέγχου drones στο Γκορούκ και στο νησί Κεσμ.
— U.S. Central Command (@CENTCOM) June 1, 2026
Τα πλήγματα, τα οποία η Centcom χαρακτήρισε «μετρημένα και σκόπιμα», πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε «επιθετικές ενέργειες του Ιράν», μεταξύ των οποίων και η κατάρριψη αμερικανικού drone MQ-1 που επιχειρούσε πάνω από διεθνή ύδατα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.
Την ίδια περίπου ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν τις επιθέσεις, οι Φρουροί της Επανάστασης γνωστοποίησαν ότι, ως αντίποινα, έθεσαν στο στόχαστρο την αμερικανική βάση από την οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, εξαπολύθηκαν τα αμερικανικά πλήγματα.
Iran's IRGC announces that it carried out a ballistic missile attack on US forces in response to US airstrikes last night.
In its statement, the IRGC added, "If the aggression is repeated, the response will be completely different."
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) June 1, 2026
Η ιρανική πλευρά προειδοποίησε επίσης ότι, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις από τις ΗΠΑ, «η απάντηση θα είναι εντελώς διαφορετική».
Νωρίς τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Κουβέιτ αναχαίτισε επιθέσεις με πυραύλους και drones, ενώ σειρήνες αεράμυνας ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κουβέιτ.
Διαβάστε επίσης
Jerusalem Post: Ο Ιρανός Πρόεδρος Πεζεσκιάν υπέβαλε την παραίτησή του στον ανώτατο ηγέτη Χαμενεΐ
Η πρώτη κάλπη κρίνει τα πάντα: Το όριο-σοκ για τη ΝΔ, τα σενάρια ηγεσίας και η αγωνία του δεύτερου
Όλγα Κεφαλογιάννη από Ηράκλειο: Η Ελλάδα προσφέρει απίστευτες εμπειρίες στις ορεινές της περιοχές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Nvidia: Μπαίνει στην αγορά των υπολογιστών με νέο τσιπ ΤΝ – Πρόκληση στην κυριαρχία της Intel
- Έμπολα: Σε απομόνωση ύποπτα κρούσματα σε Ιταλία και Βραζιλία
- Goldman Sachs: Το πετρέλαιο ανάμεσα στον κίνδυνο προσφοράς και την πτώση της ζήτησης
- Ντόναλντ Τραμπ: Η συμφωνία για το Ιράν θα αφορά κυρίως τα πυρηνικά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.