ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας σηματοδοτούν οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να θέσουν υπό ισραηλινό έλεγχο έως και το 70% του παλαιστινιακού θύλακα, σε μια κίνηση που φαίνεται να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η τοποθέτηση έγινε την Πέμπτη, σε ομιλία του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε ισραηλινό εποικισμό στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη, και αποτυπώνει τη σταδιακή μετατόπιση της στρατιωτικής στρατηγικής του Ισραήλ στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε θέση ελέγχου περίπου του 60% της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο στόχος, όπως ανέφερε, είναι η επέκταση του ελέγχου στο 70%. «Περικυκλώνουμε τη Χαμάς από όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι οδηγίες μου είναι να φτάσουμε στο 70% και θα αναλάβουμε και τα υπόλοιπα αργότερα».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η εύθραυστη εκεχειρία του Οκτωβρίου 2025 εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνίας.
Βάσει των όρων της κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αναδιαταχθεί σε μια γραμμή οριοθέτησης γνωστή ως «κίτρινη γραμμή», η οποία τους εξασφάλιζε τον έλεγχο περίπου του 53% της Λωρίδας της Γάζας. Η γραμμή αυτή λειτουργεί ως de facto διαχωριστικό όριο, χωρίζοντας τον θύλακα σε δύο ζώνες: μία υπό ισραηλινό έλεγχο και μία υπό τη διοίκηση της Χαμάς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το Ισραήλ έχει ήδη επεκτείνει την επιχειρησιακή του παρουσία πέρα από τα αρχικά όρια, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ήδη από τα μέσα Μαΐου ότι ο στρατός ελέγχει περίπου το 60% της περιοχής και ότι η επέκταση θα συνεχιστεί.
«Υπήρχαν κάποιοι που μας ζητούσαν να αποσυρθούμε, αλλά δεν αποσυρθήκαμε», είχε αναφέρει τότε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στρατιωτική πίεση θα ενταθεί περαιτέρω.
Οι νέες δηλώσεις ενισχύουν τις ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, καθώς η συνεχιζόμενη στρατιωτική δραστηριότητα συνοδεύεται από αεροπορικές επιδρομές και επιχειρήσεις στο έδαφος, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανό το πλαίσιο της εκεχειρίας.
Η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει και τις διπλωματικές διεργασίες γύρω από τη Γάζα, καθώς η ισορροπία μεταξύ στρατιωτικών επιχειρήσεων και πολιτικών συμφωνιών γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστη, με τις δύο πλευρές να διατηρούν σκληρές θέσεις και περιορισμένη εμπιστοσύνη για την τήρηση των όρων.
Διαβάστε επίσης
Έμπολα: «Μπορούμε να σταματήσουμε» την επιδημία, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ
Ξεκίνησε η έξοδος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Κοντά στο 90% η πληρότητα των πλοίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Μαζεύονται τα κέρδη σε ΔΕΗ, Μετλέν, φορτσάρουν Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, Τιτάν
- Από το ΟΑΚΑ στην … Ιαπωνία: Το Allwyn Fitness Challenge (Ninja Warrior) που απογείωσε το BeWell Festival
- Optima Bank για ελληνικές τράπεζες: Ανεβάζει τις τιμές στόχους, κορυφαία επιλογή η Eurobank
- Νάνσυ Τάση: Νέα διευθύντρια σύνταξης στον ΣΚΑΪ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.