Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Σε ιστορικά υψηλά «εκτινάχθηκε» η ΔΕΗ, αφού άντλησε 4,5 δισ. ευρώ (5,2 δισ. δολάρια) για να ενισχύσει την περαιτέρω επέκτασή της στο εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η μετοχή “σκαρφάλωσε” κατά +9,14%, φτάνοντας τα 21,74 ευρώ. Η ΔΕΗ διέθεσε νέες μετοχές την Τετάρτη και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 24 δισ. ευρώ. Στόχος της είναι επίσης να εισέλθει σε νέες αγορές όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

1

Τα σχέδια της εταιρείας ακολουθούν μια σειρά αυξήσεων κεφαλαίου από ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να χρηματοδοτήσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές, ώστε να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ζήτηση των επενδυτών για την πώληση μετοχών της ΔΕΗ ξεπέρασε τα 18 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το αρχικό μέγεθος της συμφωνίας που ήταν 4 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε υπερκάλυψη κατά 4,5 φορές.

Αν εξαιρεθεί η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου και της CVC Capital Partners, το ποσοστό υπερκάλυψης ήταν περίπου 10 φορές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συναλλαγή και ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η ΔΕΗ επιδιώκει να μετασχηματιστεί από μια περιφερειακή εταιρεία κοινής ωφέλειας σε έναν διεθνή ενεργειακό παίκτη που θα δραστηριοποιείται σε αγορές από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Τυρρηνική Θάλασσα και από την Κρήτη έως την Πολωνία.

Μέχρι το 2030, η ΔΕΗ αναμένει ότι το 45% της εγκατεστημένης ισχύος της θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Το χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει έργα ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μονάδες φυσικού αερίου και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ – PPC blue Ρουμανίας: Εγκαθιστούν 106 σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης σε μεγάλες ευρωπαϊκές διαδρομές με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

ΔΕΗ: Πώς θα μοιραστούν οι μετοχές μετά την ΑΜΚ – ρεκόρ: Ποιοι ξένοι μπήκαν, πόσες θα πάρουν οι Έλληνες

Rheinmetall: Προσφορές άνω των €6 δισ. για το 5ετές senior ομόλογο – Στόχος η άντληση €500 εκατ.