Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε νέα «πυρά» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, γύρω από το Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει επιλέξει συνειδητά την προσωπική στοχοποίηση του πρωθυπουργού και της οικογένειας Μητσοτάκη, μετατρέποντας –όπως είπε– την πολιτική αντιπαράθεση σε «μια ατέρμονη δικαστική συζήτηση» με βαρείς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και δικαστικών λειτουργών.

1

«Ο τίτλος που ταιριάζει στη συμπεριφορά του κ. Ανδρουλάκη είναι “όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες”», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επενδύσει πολιτικά σε καταγγελίες περί «συγκάλυψης» και προσωπικών ευθυνών του πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στο θέμα του Πόθεν Έσχες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε ποινικό ζήτημα, αλλά «ηθικό θέμα», επισημαίνοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε λάθος λογιστή για τη μη δήλωση στοιχείων που –όπως είπε– τις προηγούμενες χρονιές δηλώνονταν κανονικά.

Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρούσε –κατά τον ίδιο– χρήματα στο εξωτερικό, ενώ ασκεί κριτική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ζητά μεγαλύτερη φορολόγηση των τραπεζών στην Ελλάδα. «Ό,τι πηγαίνει έξω, μπορεί να έρθει και μέσα», σχολίασε με νόημα.

Ο κ. Μαρινάκης συνέδεσε μάλιστα την υπόθεση με προηγούμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ανάλογες περιπτώσεις.

«Εμείς δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε εισαγγελείς», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδώσει ποινικές ευθύνες, αλλά θέτει «την ηθική διάσταση ενός ανθρώπου που ακολουθεί αυτή τη ρητορική».

Για τις αιτιάσεις ότι η συγκεκριμένη αντιπαράθεση ενδέχεται να λειτουργεί υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε αιχμηρό τόνο. «Τη Δευτέρα μας λένε “χορηγούς” οι μεν του κυρίου Τσίπρα, οι δε την Τρίτη μας λένε “χορηγούς” του κυρίου Ανδρουλάκη. Προφανώς, όλα αυτά είναι αστεία να τα συζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε το 2019 και το 2023 επειδή επικράτησε του εκάστοτε δεύτερου κόμματος, αλλά επειδή εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Αν πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε επειδή θα είμαστε καλύτεροι από έναν πρώην πρωθυπουργό που έχασε ξανά και ξανά ή επειδή θα υπερέχουμε έναντι του ΠΑΣΟΚ, τότε είμαστε βαθιά γελασμένοι», σημείωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να παράγει έργο και να παρουσιάσει ένα πειστικό πρόγραμμα στους πολίτες. «Θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αν έχουμε παραδοτέα, με ταπεινό τρόπο τα παρουσιάσουμε και παρουσιάσουμε και ένα πρόγραμμα το οποίο ο κόσμος θα το υπερψηφίσει», δήλωσε, με αφορμή και την έναρξη του 16ου συνεδρίου της ΝΔ.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του δημοσιεύματος που υπογράφεται με ψευδώνυμο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της ενυπόγραφης δημοσιογραφίας.

«Μετά από οδηγία του πρωθυπουργού να προστατεύσουμε την ενυπόγραφη δημοσιογραφία, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που έφερα στη Βουλή προτείναμε και ψηφίστηκε η υποχρέωση τα μέσα να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα ενυπόγραφα άρθρα», ανέφερε. Παράλληλα, εξήγησε ότι ένα μέσο ενημέρωσης έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει άρθρα είτε ενυπόγραφα είτε ανυπόγραφα ή ακόμη και με ψευδώνυμο. «Δεν ξέρω αν υπάρχει ή όχι αυτός ο δημοσιογράφος, σπεύδω να το πω. Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα ούτε του κράτους να απαντήσει αν κάποιος είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ ή οποιασδήποτε άλλης Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι το νομικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες προστασίας για όποιον θεωρεί ότι συκοφαντείται ή θίγεται από δημοσίευμα, ακόμη κι αν αυτό είναι ανυπόγραφο ή υπογράφεται με ψευδώνυμο. «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις, τόσο στην αστική όσο και στην ποινική διαδικασία. Αυτά σίγουρα τα ξέρουν στο ΠΑΣΟΚ. Απλά πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και μιλάνε για άλλα από αυτά που ερωτώνται», σχολίασε.

Κλείνοντας, επέλεξε σαφώς ειρωνικό τόνο απέναντι στις απαντήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας αναφορά στον «Κωνσταντίνο Κατακουζηνό» από τη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης». «Αν συνεχίσει με αυτές τις απαντήσεις το ΠΑΣΟΚ, την τύχη του “Κόμματος Βυζάν” θα έχει», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πετύχει ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας»

«Θεωρώ ότι πρέπει να αφήσουν ήσυχη την «ψυχή» της Νέας Δημοκρατίας όσοι, όταν δεν τους αρέσει κάτι στη Νέα Δημοκρατία, πάνε σε άλλα κόμματα», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για την «ψυχή» της Νέας Δημοκρατίας οι μόνοι που δικαιούνται να ομιλούν –οι μόνοι– είναι αυτοί που δεν έφυγαν ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως οι ανώνυμοι αγωνιστές, που με τους φόρους τους, τις εισφορές τους, τη δουλειά τους, το υστέρημα όλων αυτών, αποφάσισαν να δίνουν μάχες για τις ιδέες τους, όπου πιστεύει ο καθένας ότι ανήκει.

Άρα αυτοί που μπορούν να μιλάνε για την «ψυχή» της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτοί που δεν περίμεναν ποτέ κάτι, που έρχονταν σε συνέδρια, σε ομιλίες, «έφαγαν πίκρες», κάποιες εποχές φοβόντουσαν να πούνε αυτό το οποίο πιστεύουν αλλά δεν το έβαλαν κάτω, σε δύσκολα χρόνια που κάποτε τα λεφτά έρρεαν, δεκαετία του ’80, και κάποιοι παρέμειναν πιστοί. Και επειδή έχουμε σήμερα το Συνέδριο, γι’ αυτούς πάμε σήμερα στο Συνέδριο. Με πρώτο τον πρωθυπουργό, σήμερα στο Συνέδριο πάμε γι’ αυτούς», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το θέμα της ταυτοποίησης χρηστών, ειδικά για την προστασία των ανηλίκων. Επικαλέστηκε σχετικές τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε, η κυβέρνηση οφείλει να σκέφτεται «τους μπαμπάδες και τις μαμάδες» που ανησυχούν για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και των ελληνοτουρκικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου. Απαντώντας σε δηλώσεις του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, τόνισε ότι καμία μονομερής ενέργεια της Τουρκίας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα στο διεθνές δίκαιο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μέσα από συγκεκριμένες πράξεις, όπως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, οι συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της άμυνας, επισημαίνοντας την απόκτηση μαχητικών Dassault Rafale, φρεγατών Belharra και την προοπτική απόκτησης F-35 Lightning II. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι «πιο ισχυρή από ποτέ» σε μια περίοδο γεωπολιτικών κρίσεων, ενώ κατηγόρησε ορισμένους πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης για κινδυνολογία και «υπερπατριωτισμό». Αναφερόμενος στο τουρκικό casus belli, σημείωσε ότι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε ανοιχτά θέμα άρσης του ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό και τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επηρεάζεται από προσωποπαγείς κινήσεις. Για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ανέφερε ότι θα φανεί στην πράξη αν θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος και ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Τόνισε ωστόσο ότι οι πολίτες τελικά αξιολογούν πολιτικές και όχι προσωπικές ατζέντες.

Αναφερόμενος στην πιθανή πολιτική κίνηση της Μαρίας Καρυστιανού, δήλωσε ότι διαχωρίζει τη μητέρα που βίωσε προσωπική τραγωδία από το πολιτικό πρόσωπο που πλέον κρίνεται δημόσια. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η αξιοπιστία όσων λέμε έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2027, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Για την οικονομία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δίνοντας όμως έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και όχι στην επαναφορά 13ου μισθού ή 13ης σύνταξης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα, θα μπορέσει να επιστρέψει πόρους στην κοινωνία, κυρίως στη μεσαία τάξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναγνώρισε πάντως ότι το κόστος ζωής παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά.

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει τρεις βασικούς στόχους στα επτά χρόνια διακυβέρνησης: την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που επί χρόνια θεωρούνταν «ταμπού», όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το ψηφιακό κράτος. Όπως είπε, «οι πολιτικές και τα παραδοτέα είναι αυτά που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών» και όχι οι προσωπικές στρατηγικές ή οι προσωποκεντρικές πολιτικές κινήσεις.