ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος για τις τελευταίες συνομιλίες της συνόδου κορυφής στο Πεκίνο που ολοκληρώθηκε σήμερα. Ήπιαν τσάι, αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και υπέγραψαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων.
Παρά το θετικό κλίμα και τις συμβολικές κινήσεις προσέγγισης, διατήρησαν την απόσταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον και ο πρόεδρος Τραμπ πήρε τον δρόμο της επιστροφής χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικές συμφωνίες για τα βασικά ζητήματα που επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.
NOW: President Trump exits the Beast to fanfare and pumps his fist during a departure ceremony at Beijing Capital International Airport.
Ahead of his departure, Trump met with Chinese President Xi Jinping and expressed optimism about hosting him in the U.S. this September.… pic.twitter.com/3cEjMQC9Hq
— Fox News (@FoxNews) May 15, 2026
Ο Τραμπ ξεκίνησε την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Πεκίνο γράφοντας στα social media ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον «συνεχάρη για τόσες πολλές τεράστιες επιτυχίες», ενώ υποστήριξε πως όταν ο Σι είχε μιλήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ενδεχομένως μια χώρα σε παρακμή», αναφερόταν αποκλειστικά στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.
Η συνάντηση στο Ζονγκνανχάι
Ο Σι υποδέχθηκε τον Τραμπ στην επίσημη κατοικία του, το Ζονγκνανχάι, για τις τελικές συνομιλίες της συνόδου κορυφής.
Οι δύο ηγέτες περπάτησαν στους κήπους του συγκροτήματος, ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα και κινεζικές τριανταφυλλιές, διασχίζοντας σκεπαστά περάσματα διακοσμημένα με παραδοσιακές κινεζικές παραστάσεις.
Στη συνέχεια συμμετείχαν σε συνομιλίες με στενούς συνεργάτες πίνοντας τσάι σε πολυτελές περίπτερο, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας πριν από την αναχώρηση του Τραμπ για την Ουάσινγκτον.
«Ήταν πραγματικά δύο εξαιρετικές ημέρες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τον χώρο, χαρακτηρίζοντας τα τριαντάφυλλα «τα πιο όμορφα που έχει δει ποτέ», με τον Σι να του υπόσχεται ότι θα του στείλει σπόρους για τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Η σκιά της Ταϊβάν
Παρά το θερμό κλίμα, το ζήτημα της Ταϊβάν βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, ο Σι προειδοποίησε τον Τραμπ ότι οι διαφορές των δύο χωρών γύρω από την αυτοδιοικούμενη νήσο θα μπορούσαν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να οδηγήσουν σε «συγκρούσεις ακόμη και σε πόλεμο».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ξεκαθάρισε πάντως ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ταϊβάν «παραμένει αμετάβλητη», προειδοποιώντας ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» αν η Κίνα επιχειρούσε να καταλάβει το νησί δια της βίας. «Η κινεζική πλευρά θέτει πάντα το ζήτημα. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας και προχωράμε στα υπόλοιπα θέματα», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Το Πεκίνο έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα την πίεση γύρω από την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την «πυρήνα» των εθνικών του συμφερόντων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει από την Ταϊπέι να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, ενώ τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πακέτο πώλησης όπλων ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ταϊβάν – το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα.
Τα Στενά του Ορμούζ και το Ιράν
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι το Στενό του Ορμούζ, το οποίο έχει ουσιαστικά κλείσει μετά την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν, πρέπει να επαναλειτουργήσει ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διερχόταν από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα.
«Θέλουμε και οι δύο να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Δεν θέλουμε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τραμπ με τον Σι δίπλα του.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Σι εξέφρασε αντίθεση σε οποιαδήποτε επιβολή διοδίων στα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικού πετρελαίου από την Κίνα ώστε να μειωθεί η εξάρτηση του Πεκίνου από το πετρέλαιο του Κόλπου.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Ιράν, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο.
Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει πριν από την επίσκεψη ότι στόχος του Τραμπ ήταν να εξασφαλίσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και εμπορικές συμφωνίες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι επιτεύχθηκαν «φανταστικές συμφωνίες», χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με όσα είπε στο Fox News, ο Σι φέρεται να δεσμεύθηκε για αγορά 200 αεροσκαφών Boeing από τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική πλευρά επιδιώκει επίσης μεγαλύτερες κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας και βοδινού κρέατος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την αύξηση των αμερικανικών αγροτικών εξαγωγών προς την Κίνα και τις δυνατότητες επέκτασης επενδύσεων στις αγορές των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει επίσης τη δημιουργία ενός νέου «Συμβουλίου Εμπορίου» με την Κίνα για τη διαχείριση των εμπορικών διαφορών.
Στην αμερικανική αποστολή συμμετείχαν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Mastercard και Visa, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι έθεσε στον Σι και το ζήτημα μεγαλύτερης πρόσβασης των αμερικανικών εταιρειών πιστωτικών καρτών στην κινεζική αγορά.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες μέχρι 4%, βγάζουν αντίδραση ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, αγορές σε Credia, Κύπρου
- Ο Τραμπ στο Πεκίνο: Αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών
- Κίνα: Ανάπτυξη δύο ταχυτήτων στον απόηχο της επίσκεψης Τραμπ – Ακόμη ένα τρίμηνο με οικονομία σε σχήμα «Κ»
- Piraeus WealthAdvisor: Ο ιδανικός συνδυασμός ανθρώπινης εμπειρίας και προηγμένης τεχνολογίας για απόλυτα προσωποποιημένες επενδυτικές λύσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.