ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο των αερομεταφορών έχει αφήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ. (ΔΑΑ) σε επίπεδο 25ετίας, με την επιβατική του κίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2026 να παρουσιάζει άνοδο 8,1%, γεγονός που δημιουργεί θετικές προοπτικές για όλο το έτος.
Όπως αναδείχθηκε στο ετήσιο workshop του ΔΑΑ, ο αερολιμένας των Αθηνών κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο σε διεθνές επίπεδο, έχοντας καταφέρει να αντιμετωπίσει ήδη 7 κρίσεις στην ιστορία του, συνεχίζοντας ακάθεκτα την ανοδική του πορεία. Μάλιστα, τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των πολιτών από χώρες του εξωτερικού, που ως επί το πλείστον καταλαμβάνουν τα 2/3 της επιβατικής κίνησης.

Σημειώνεται ότι στις θετικές εξελίξεις για το 2026, είναι μεταξύ άλλων και η προσθήκη 3 νέων αεροπορικών εταιρειών (AnimaWings, Indigo, TAP Air Portugal) στο δίκτυο συνεργατών του αεροδρομίου, 3 επιπλέον υπηρεσίες και 11 νέοι προορισμοί.
25 years rooting for you
Έχοντας ως μότο τους τη φράση «25 years rooting for you», τα στελέχη του ΔΑΑ παρουσίασαν εκτενώς την ιστορία του αερολιμένα μέσα στον χρόνο, σε μία εκδήλωση που θύμιζε βραδιά βραβείων Oscar, με την εταιρεία να δείχνει βήμα προς βήμα την ανάπτυξή της.
Η ιστορία ξεκινά 25 χρόνια πριν, όταν στις 29 Μαρτίου 2001 στις 06:00 το πρωί άρχισε επισήμως η πλήρης λειτουργία του αερολιμένα. Τρία χρόνια αργότερα, το 2004 χρονιά που φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνας ήταν έτος ρεκόρ και για το αεροδρόμιο. Χρονιά ορόσημο θεωρείται και το 2007, όταν στις 23 Μαΐου, ημέρα του τελικού του Champions League, σημειώθηκαν 923 κινήσεις αεροσκαφών σε μία ημέρα!
Το 2009 ιδιωτικοποιήθηκαν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, το 2013 η Olympic Air εξαγοράστηκε από την Aegean και το 2014 ιδρύθηκε η βάση της Ryanair στην Αθήνα. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016 καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου των 20 εκατομμυρίων επιβατών, ενώ το 2017 είναι η εποχή των μεγάλων αποστάσεων με πτήσεις από τη Scoot (Σιγκαπούρη), την Emirates (Νέα Υόρκη) και την Air China (Πεκίνο). Ταυτόχρονα το 2019 καταγράφεται η υπέρβαση των 25 εκατ. επιβατών και η σύμβαση παραχώρησης επεκτείνεται για είκοσι χρόνια.
Το 2020 η παγκόσμια πανδημία COVID-19, δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον ΔΑΑ, με την πλήρη ανάκαμψη να έρχεται το 2023, χρονιά όπου κατέγραψε νέο ρεκόρ με πάνω από 28 εκατ. επιβάτες. Εξίσου σημαντική είναι και η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 7 Φεβρουαρίου του 2024. Το 2025 ο ΔΑΑ αναδείχθηκε νικητής στα World Routes Awards, ολοκλήρωσε τον Route 2025, κάτι που τον κατέστησε το πρώτο αεροδρόμιο που παράγει στις εγκαταστάσεις του την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για την λειτουργία του, καταγράφοντας το ιστορικό ρεκόρ των 34 εκατ. επιβατών.
Με τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου, να ολοκληρώνονται τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η επιβατική εμπειρία, όπως επίσης και οι μη αεροπορικές δραστηριότητες, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρεία.
Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των 25 χρόνων της λειτουργίας του αεροδρομίου η συνολική επιβατική κίνηση αγγίζει τους 440 εκατομμύρια επιβάτες.
Όσον αφορά στη χωρητικότητα των πτήσεων, από 2002-2010 ο μέσο όρος ήταν 133 θέσεις με Μ.Ο. 67% ποσοστό πληρότητας, το διάστημα 2011-2020 ο Μ.Ο. θέσεων ήταν 148 με ποσοστό πληρότητας κατά Μ.Ο. 77% και το διάστημα 2021-2025 ο Μ.Ο. θέσεων ήταν 161, με ποσοστό πληρότητας κατά Μ.Ο. 80% (με κορύφωση το 81% το 2025).

Οι κορυφαίες διεθνείς αγορές και η ανάπτυξη
Σχετικά με την ανάπτυξη του αερολιμένα σημειώνονται περισσότερες από 350 εξελίξεις, από τις οποίες οι 217 αποτελούν νέους προορισμούς και οι 139 νέες αεροπορικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μια σαφής τάση μεταβολής των μεριδίων αγοράς μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιβατών από το 2007 έως το 2025. Ειδικότερα, το 2007, οι Έλληνες κατείχαν το 49% της αγοράς (26% εντός Ελλάδας και 23% στο εξωτερικό), ενώ οι ξένοι επιβάτες το 51% (8% εντός Ελλάδας και 43% διεθνώς). Το 2019, η εικόνα μεταβλήθηκε σημαντικά με το συνολικό μερίδιο των ξένων επιβατών να αυξάνεται στο 63%, ποσοστό το οποίο διατηρήθηκε και το 2025. Πιο συγκεκριμένα το 2025, το ποσοστό των Ελλήνων επιβατών εντός της χώρας υποχώρησε στο 16%, ενώ το ποσοστό των επιβατών του εξωτερικού έφτασε στο 52%. Παράλληλα, οι Έλληνες του εξωτερικού σταθεροποιήθηκαν στο 20%, ενώ οι ξένοι επιβάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αποτελούν το 11% της αγοράς.

Παράλληλα, αναφορικά με τα ποσοστά των διεθνών αγορών, η Δυτική Ευρώπη παραμένει η κυρίαρχη αγορά, αν και το μερίδιό της παρουσιάζει συνεχή πτώση από το 75% το 2007 στο 67% το 2025. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη άνοδος την περίοδο 2007-2019 καταγράφεται στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή (+4 μονάδες η καθεμία), ενώ για τη χρονική περίοδο 2019-2025, η σημαντικότερη αναπτυσσόμενη αγορά ήταν η Βόρεια Αμερική με αύξηση +3 μονάδων.

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν μία σταθερή αυξητική τάση στον αριθμό των επιβατών από το 2007 έως το 2025. Επίσης, ενώ η Γερμανία κατείχε την πρώτη θέση το 2007 και το 2019, η Ιταλία έγινε η μεγαλύτερη αγορά το 2025 με πάνω από 2,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς από την 7η θέση το 2007 και τη 10η το 2019, το 2025 ανήλθαν στην 6η θέση με 1,455 εκατομμύρια επιβάτες. Επιπλέον, το Ισραήλ είναι μία “νέα αγορά”, κατακτώντας την 8η θέση της δεκάδας για το 2025.

Η ηγετική θέση της Ελλάδας στις αερομεταφορές
Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο workshop η Maja Marciniak Senior Economist στην ΙΑΤΑ, η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των αερομεταφορών στη Νότια Ευρώπη, καταγράφοντας συνεχή ανάπτυξη, έχοντας αυξήσει τις αεροπορικές της συνδέσεις και παράλληλα επιδεικνύοντας μεγαλύτερη σταθερότητα στο δίκτυο δρομολογίων της σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η κα. Marciniak λαμβάνοντας υπόψη της την κοινωνικοπολιτική και τη γεωπολιτική κατάσταση, όπως και τα μακροοικονομικά δεδομένα, τόνισε ότι παρά τις διεθνείς ταραχές και τους δασμούς, η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική το 2025, με την Ελλάδα να υπερβαίνει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης (2,1% έναντι 1,4%).
Ωστόσο, ο κλάδος των αερομεταφορών αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος της ΙΑΤΑ, η τιμή των καυσίμων σχεδόν διπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 176 δολάρια το βαρέλι, κάτι που αναγκάζει τις εταιρείες σε αναπροσαρμογές δικτύων, ενώ η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή επηρέασε σημαντικά την κίνηση στην περιοχή.
Τέλος, όσον αφορά στις προοπτικές για το μέλλον, προβλέπεται διπλασιασμός της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης έως το 2050, με τις νεότερες γενιές (Gen Z και Millennials) να θέτουν το ταξίδι ως προτεραιότητα, δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την αυθεντική επαφή με τις τοπικές κοινότητες.
Διαβάστε επίσης:
ΔΑΑ: Νέο υψηλό για τη μετοχή – Άνοδο εσόδων από μη αεροπορική δραστηριότητα βλέπει η διοίκηση
Κυκλοφοριακό: Τι συμβαίνει με το χάος στους δρόμους – Tι λένε οι συγκοινωνιολόγοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ινφαντίνο για εισιτήρια Μουντιάλ: «Αν κάποιος δώσει 2 εκατ. δολάρια, θα του φέρω προσωπικά ένα hot dog και μια coca cola»
- Αγορές: Εκρηκτική άνοδος σε Ευρώπη και Wall Street με φόντο τα σενάρια συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν – Στα 102 δολάρια το Brent
- Νέα πρόωρη αποπληρωμή 6,9 δις ευρώ δανείων του πρώτου μνημονίου
- Εθνική Ιράν για Μουντιάλ 2026: «Οικοδεσπότης μας η FIFA, όχι ο Τραμπ»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.