ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Κράτησε μάλιστα ξανά την ίδια στάση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία διατήρησε χθες αμετάβλητο το εύρος των βασικών επιτοκίων της από 3,5 έως 3,75%.
Παρά τη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους, η οποία ωθεί τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σημαντικά πάνω από τον στόχο, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 2,00%, 2,15% και 2,40% αντιστοίχως.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ επεσήμανε περαιτέρω ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και καθοδικούς για την ανάπτυξη.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραμένει σε καλή θέση για να διαχειριστεί την τρέχουσα αβεβαιότητα, καθώς η οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα τα τελευταία τρίμηνα.
We kept our key interest rates at their current levels.
Read today’s monetary policy decisions https://t.co/wtOZUR9m0f pic.twitter.com/r0ZGVvgw1F
— European Central Bank (@ecb) April 30, 2026
“Data-dependent” λόγω πολέμου
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι αξιωματούχοι περίμεναν να εξετάσουν περισσότερα στοιχεία για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων.
Το μήνυμα που έστελναν τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν ότι μία αύξηση των επιτοκίων θα ήταν δικαιολογημένη μόνο αν εκτοξεύονταν ευρύτερα οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, πρώτο μήνα του πολέμου, έδειξαν μία σημαντική αύξηση στο 2,6% σε ετήσια βάση από 1,9% τον Φεβρουάριο, με την εξέλιξη αυτή να οφείλεται αποκλειστικά στις τιμές της ενέργειας.
Από την άλλη, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων επιβραδύνθηκαν, με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές ενέργειας και των νωπών τροφίμων – να μειωθεί στο 2,2% από 2,3% τον Φεβρουάριο.
Σήμερα, η ΕΚΤ εξήγησε ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος και όσο περισσότερο παραμένουν υψηλές οι τιμές της ενέργειας, τόσο ισχυρότερος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στον ευρύτερο πληθωρισμό και την οικονομία.
Επιτάχυνση πληθωρισμού τον Απρίλιο
Υπενθυμίζεται ότι στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο επιταχύνθηκε σε 3 % από 2,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη.
Να σημειωθεί ότι οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας για τον Απρίλιο έδειξαν σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς το αυξημένο κόστος ενέργειας περιόρισε τη ζήτηση των καταναλωτών.
Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, αποτέλεσε ανάχωμα στα όποια σχέδια γενικότερων αυξήσεων στις τιμές, σε αντίθεση με την ενεργειακή κρίση του 2022, τη χρονιά που η ρευστότητα των νοικοκυριών ήταν υψηλή μετά την πανδημία covid-19, και η διάθεσή τους για αυξημένη κατανάλωση, διευκόλυνε τις αυξήσεις τιμών από τις επιχειρήσεις.

Σήμα για αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ΕΚΤ αναμένεται να αντιδράσει στις επιπτώσεις του πολέμου με το Ιράν, με μία και μοναδική αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, προτού αλλάξει πορεία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders προεξοφλούν τρεις αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς οι νέες προβλέψεις θα αποτυπώνουν πιο καθαρά τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Οι μισοί από όσους προβλέπουν αύξηση τον Ιούνιο, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2027 θα υπάρξει τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων, με τη διάμεση πρόβλεψη να κάνει λόγο για επιστροφή του επιτοκίου καταθέσεων στο 2% έως τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.
Ωστόσο, παρότι τα «γεράκια» πιέζουν για αυξήσεις, η στάση της προέδρου παραμένει “data-dependent” (ανάλογα με τα στοιχεία), αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια για την επόμενη συνεδρίαση.
Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η εξέλιξη της κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ, αφού η αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, θεωρείται κρίσιμη για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ, στις 15:45.
Διαβάστε επίσης:
Επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης – Στο 0,1% η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2026
Γαλλία: Εκτοξεύτηκε στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ
Γερμανία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο παρά τον πόλεμο στο Ιράν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Capital Maritime (Βαγγέλης Μαρινάκης): Παρήγγειλε άλλα τέσσερα πλοία στο κινεζικό ναυπηγείο Hengli
- F1 Μαϊάμι: Παρουσίαση των νέων χρωμάτων της RB (video)
- Προφυλακίστηκε ο 89χρονος που πυροβόλησε σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο Αθηνών
- ΕΛΣΤΑΤ: Από τα 8 ναυτικά ατυχήματα, τα 7 έγιναν σε επιβατηγά πλοία και 1 σε τάνκερ και σκοτώθηκαν 6 ναυτικοί
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.