Σε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω της μιάμισης ώρας προχώρησαν την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε κλίμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηρίστηκε φιλικό και επαγγελματικό.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,  με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

1

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Πούτιν παρουσίασε προτάσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και εξέφρασε τη στήριξή του στην απόφαση του Τραμπ να παρατείνει την εκεχειρία. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για «εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επανέλθουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ, πάντα σύμφωνα με το Κρεμλίνο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία βρίσκεται κοντά.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε επίσης προσωρινή κατάπαυση του πυρός στις 9 Μαΐου, ανήμερα της Ημέρας της Νίκης, πρόταση που φέρεται να βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί σύντομη εκεχειρία 1,5 ημέρας το Πάσχα, στις 12 Απριλίου. Παράλληλα, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καταφεύγει σε «τρομοκρατικές μεθόδους», με επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη στάση της ουκρανικής ηγεσίας υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει ότι οι δύο ηγέτες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η πολιτική του Κιέβου παρατείνει τη σύγκρουση.

Τέλος, ο Πούτιν καταδίκασε με έντονο τρόπο την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης 

Στενά του Ορμούζ: Τουλάχιστον έξι πλοία πέρασαν το τελευταίο 24ωρο

Η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών – Αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κυριαζής

ΟΗΕ: Πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν οξεία πείνα στον Λίβανο λόγω του πολέμου