ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, που «φουσκώνουν» τον πληθωρισμό και περιορίζουν την ανάπτυξη συζήτησαν χθες το απόγευμα οι Έλληνες τραπεζίτες, στην συνάντηση γνωριμίας που είχαν με τον νέο γενικό διευθυντή του SSM, Thijs van Woerden και με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Ρόλφ Κλουγκ.
Ενώ ανάλογη συνάντηση θα έχουν σήμερα οι κ.κ. Γουόρντεν και Κλουγκ με την υποδιοικήτρια της Τράπεζας Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο της εποπτείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα τρέχοντα θέματα με κυρίαρχο αυτό της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κατά πόσο επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών.
Από την πλευρά τους οι CEOs των τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), σημείωσαν πως οι τράπεζες με «ασπίδα» την επάρκεια κεφαλαίων και την ρευστότητα τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες αναταράξεις, και όπως ανέφεραν μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεαστεί οι δύο πλέον κρίσιμοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, η Ναυτιλία και ο Τουρισμός.
Το άλλο θέμα αφορά την άνοδο των επιτοκίων, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 0,25% μέχρι τον Ιούνιο και προβλέπουν ακόμα μία αύξηση.
Πάντως μέσα στην βδομάδα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, FED, EKT, Τράπεζα της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, θα αποφασίσουν την στάση που θα κρατήσουν.
Μέσα στο ρευστό αυτό περιβάλλον, το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα διατηρηθεί ισχυρή η πιστωτική επέκταση.
Οι Έλληνες τραπεζίτες, στην συνάντηση τους με τα υψηλόβαθμα στελέχη του SSM, ανέφεραν ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν δυναμική ανάπτυξη τόσο των επιχειρηματικών δανείων, όσο και σε επίπεδο λιανικής, ενώ και τα στεγαστικά δάνεια έχουν πλέον περάσει σε θετικό έδαφος.
Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ψηλά στην ατζέντα του SSM βρίσκονται οι δυνατότητες του προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι το Mythos της Anthropic, το οποίο μπορεί να εντοπίζει χιλιάδες σοβαρά κενά ασφαλείας -ακόμη και σε βασικά λειτουργικά συστήματα και browsers- και να προτείνει τρόπους εκμετάλλευσής τους.
Οι τραπεζίτες συμφωνούν πως το κόστος από την μη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον μεγαλύτερο από το κόστος της επένδυσης σε AI, καθώς οι νέες εφαρμογές ενισχύουν την ανίχνευση απάτης, μειώνοντας τις ψευδείς απορρίψεις συναλλαγών, προσφέρουν προσωποποιημένες λύσεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση.
Παραδέχονται ωστόσο ότι η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας δημιουργεί τεράστιους κινδύνους από την άποψη της κυβερνοασφάλειας.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το β’ τρίμηνο
Εθνική Τράπεζα και ΕΤΕπ κινητοποιούν έως €200 εκατ. για την ενίσχυση πράσινων επενδύσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηβασιλείου: Επιστρέφω στο ΥΠΕΞ με αίσθημα ευθύνης – Εθνική προτεραιότητα η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- UBS: Μειώνει τις προβλέψεις για τον χρυσό, αλλά βλέπει ευκαιρίες στις πιέσεις
- Reuters: Το Σάββατο «κλείνει» το προσύμφωνο ειρήνης ΗΠΑ – Ιράν και την Κυριακή πέφτουν οι υπογραφές στη Γενεύη
- Το NIO House Athens άνοιξε τις πόρτες του: Ένας νέος προορισμός για την premium ηλεκτροκίνηση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.