«Μπλόκο» σε μια εκτεταμένη επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού δημοσίου με την αγορά ακινήτων για χορήγηση Golden Visa σε ξένους επενδυτές, βάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνα Παπακώστα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, βάζει τέλος στο εκτεταμένο «παράθυρο» καταστρατήγησης του προγράμματος Golden Visa, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε μηχανισμό αθέμιτων πρακτικών και στρέβλωσης της αγοράς ακινήτων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η λεγόμενη «τεχνητή κάλυψη» του ελάχιστου ορίου επένδυσης που απαιτείται για τη χορήγηση άδειας διαμονής επενδυτή, δηλαδή της Golden Visa, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 5038/2023). Τα όρια που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα συνδέονται με την περιοχή.

1

Δηλαδή 800.000 ευρώ αξία ακινήτου για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη. 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα και 250.000 ευρώ για τη μετατροπή διατηρητέων κτιρίων.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, σε αρκετές περιπτώσεις η αξία αυτή εμφανιζόταν μόνο στα χαρτιά.

Το «σύστημα» της απάτης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, δίκτυα μεσιτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα Golden Visa είχαν αναπτύξει ένα οργανωμένο μοντέλο προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό, κυρίως από αγορές όπως η Κίνα. Μέσω διαφημιστικών καμπανιών, υπόσχονταν την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα με σημαντικά χαμηλότερο πραγματικό κόστος από αυτό που προβλέπει ο νόμος.

Ο μηχανισμός λειτουργούσε ως εξής: Ο επενδυτής εμφανιζόταν να αγοράζει ακίνητο στην απαιτούμενη αξία, σε αυτή που προβλέπει ο νόμος δηλαδή. Ωστόσο στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τον πωλητή- ιδιοκτήτη, μέρος του ποσού επιστρεφόταν «μαύρα» ή μέσω εικονικών συμφωνιών, όπως πλασματικές μισθώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργούνταν τεχνητές ροές χρημάτων πριν ή μετά τη συναλλαγή, με στόχο να εμφανιστεί πλήρης η επένδυση, ενώ στην πραγματικότητα το καταβεβλημένο τίμημα ήταν σημαντικά χαμηλότερο.

Πρόκειται για πρακτικές που όχι μόνο παραβιάζουν τη φορολογική και μεταναστευτική νομοθεσία, αλλά υπονομεύουν και την αξιοπιστία του ίδιου του προγράμματος, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Για παράδειγμα. Ενας Κινέζος επενδυτής ερχόταν στην Ελλάδα για να αποκτήσει golden visa. Έβρισκε ένα ακίνητο στην Αθήνα αξίας 500.000 ευρώ, συμφωνούσε με τον αγοραστή να δηλωθεί η αγορά στην τιμή των 800.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της διαδικασίας, κι αφού έπαιρνε την ελληνική ιθαγένεια, του επιστρέφονταν πίσω «μαύρα» το ποσό των 300.000 ευρώ, προφανώς με το… αζημίωτο και για τον ιδιοκτήτη.

Και οι περιπτώσεις αυτές δεν ήταν λίγες, αλλά διαπιστώθηκε εκτεταμένη «κομπίνα» με εικονικές αγοραπωλησίες.

Έρχεται τώρα το υπουργείο Μετανάστευσης να βάλει στο παιχνίδι τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος και ειδικότερα το άρθρο 23, έρχεται να θέσει σαφές πλαίσιο ελέγχου και κυρώσεων. Προβλέπεται ρητά ότι κάθε πρακτική που συνδέεται είτε με παραπλανητική διαφήμιση είτε με αθέμιτες μεθόδους υλοποίησης της επένδυσης -όπως η επιστροφή χρημάτων ή οι εικονικές συναλλαγές- θα ελέγχεται και θα διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις θα τίθενται υπόψη τόσο των φορολογικών αρχών όσο και της Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Παράλληλα, ενεργό ρόλο θα έχει και η ΑΑΔΕ, υπό τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων και την επιβολή προστίμων.

Η εμπλοκή των συγκεκριμένων αρχών σηματοδοτεί μια σαφή κλιμάκωση των ελέγχων, με στόχο όχι μόνο την αποτροπή νέων παραβάσεων αλλά και την αναδρομική διερεύνηση υποθέσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι προβλέψεις για όσους έχουν ήδη αποκτήσει Golden Visa μέσω τέτοιων πρακτικών. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η επένδυση δεν πληροί ουσιαστικά τα ελάχιστα όρια του νόμου, ενεργοποιούνται όχι μόνο διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, αλλά και η διαδικασία ανάκλησης της άδειας διαμονής.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων δεν είναι αμελητέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης έχει ήδη στη διάθεσή του φάκελο με εταιρείες και σχήματα που φέρονται να εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές, ενώ αναμένονται άμεσα κυρώσεις.

Μήνυμα προς την αγορά

Η παρέμβαση της κυβέρνησης στέλνει ένα διπλό μήνυμα: Αφενός προς τα κυκλώματα που εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα και αφετέρου προς τους διεθνείς επενδυτές. Το πρώτο αφορά την αυστηροποίηση των ελέγχων και την αποφασιστικότητα για την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς. Το δεύτερο σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Το πρόγραμμα Golden Visa αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης κεφαλαίων, ιδιαίτερα στην αγορά ακινήτων. Περισσότερα από 5 δις ευρώ έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος αυτού. Το 2025 σημειώθηκε ιστορικό υψηλό στις εγκρίσεις αδειών διαμονής μέσω Golden Visa, οι οποίες έφτασαν τις 8.879, αυξημένες κατά περίπου 95,7% σε σχέση με το 2024, όταν είχαν εγκριθεί 4.535 άδειες.

Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων «σκιωδών» πρακτικών δημιουργούσε στρεβλώσεις, επηρεάζοντας τόσο τις τιμές όσο και τον ανταγωνισμό.

Με την ενεργοποίηση αυστηρότερων μηχανισμών ελέγχου και τη συνεργασία πολλαπλών αρχών, η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να επαναφέρει το πρόγραμμα στον αρχικό του στόχο: την προσέλκυση διαφανών και πραγματικών επενδύσεων, που ενισχύουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.

Τι λέει το άρθρο 23 της εγκυκλίου

Με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας των προγραμμάτων προσέλκυσης επενδύσεων της χώρας μας μέσω μετανάστευσης και ιδίως αυτού που αφορά στη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή λόγω επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (άρθρο 100, ν. 5038/2023), επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες μας ευρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό και στην περίπτωση που εντοπίζονται από την υπηρεσία μας ή καταγγέλλονται σε αυτήν πρακτικές που συνδέονται, είτε με παραπλανητική διαφήμιση στην Ελλάδα ή και στις χώρες προέλευσης έναντι των υποψήφιων επενδυτών, η οποία αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή (λ.χ. ύψος τιμήματος, τρόπος καταβολής τιμήματος από τον επενδυτή, χορηγούμενα δικαιώματα, απαγορεύσεις εκμίσθωσης σε πλαίσιο πλατφόρμας διαμοιρασμού), είτε με αθέμιτες πρακτικές που συνδέονται με την πραγματοποίηση της επένδυσης (π.χ. περιπτώσεις ανταλλαγής / απόκτησης ακινήτων διασύνδεσης χρηματικών ποσών πριν ή μετά την επένδυση) που οδηγούν σε απόκτηση άδειας διαμονής επενδυτή ουσιωδώς μικρότερης της κατά περίπτωση, ελάχιστης απαιτούμενης από το νόμο, αυτή θα θέτει τις σχετικές καταγγελίες ενώπιον: α) των κατά περίπτωση αρμόδιων φορολογικών αρχών ή / και Αρχών επιβολής του νόμου και β) της Ελληνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τις περαιτέρω ενέργειες τους.

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν πρακτικές κατά τα ανωτέρω, οι οποίες καταστρατηγούν και έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις και τους περιορισμούς των ρυθμίσεων του άρθρου 100 του ν. 5038/2023, επισημαίνεται ότι αυτές οδηγούν, πέραν των ειδικών κυρώσεων του άρθρου 100 του ν. 5038/2023, και σε ανάκληση των χορηγηθεισών αδειών διαμονής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Η λίστα της φοροδιαφυγής – ΙΚΕ με εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ, η κομμώτρια με τα 472.000 ευρώ και το μέλος εταιρείας που δεν δήλωσε 3,2 εκατ. ευρώ

Qualco: Αύξηση 17% στα έσοδα το 2025 – Στα 17 εκ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη
ΣτΕ: Μπλόκαρε ξανά μεγάλο τμήμα της επέκτασης του White Coast στον Μύτακα της Μήλου