Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ ανακοίνωσε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρυσι με οφέλη σχεδόν μισό μισθό ετησίως.

1

Αυτή είναι η έκτη κατά σειρά αύξηση από το 2022 με την σωρευτική πρόοδο να είναι στο +41,5% από το 2019.

Σημειώνεται ότι η νέα αύξηση δεν αφορά μόνο τον κατώτατο, αλλά συμπαρασύρει ανοδικά τριετίες, κλιμάκια στο Δημόσιο και επιδόματα.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «σε τόσο σύνθετη συγκυρία την εθνική ισχύ που εκπέμπεται και πέραν των συνόρων μας οφείλει να την σφυρηλατεί η εσωτερική σταθερότητα και ενότητα. Η δύναμη να ξεχωρίζουμε τα μεγάλα και τα σοβαρά ενός κόσμου που αλλάζει, από τα μικρά και ασήμαντα του κομματικού μας μικρόκοσμου».

Η αύξηση θα ισχύσει από 1η Απριλίου ενώ παραμένει ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ (μικτά) το 2027.

Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σταδιακά από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, στα 880 ευρώ, δηλαδή κατά 35,4%. Αυτό ισοδυναμεί με 3.220 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση, που σημαίνει ότι όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό σήμερα, προτού συνυπολογιστεί η επικείμενη νέα αύξηση, βάζουν στο πορτοφόλι τους επιπλέον πέντε βασικούς μισθούς του 2019. Λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία του πληθωρισμού, πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει υπερβαίνουν τις αντίστοιχες πληθωριστικές πιέσεις. Σημειωτέον ότι έχει σχεδόν επιτευχθεί και ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στις εκλογές του 2023.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται βεβαίως να συνυπολογιστεί και με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, ενώ για τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών το οικονομικό όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω των μεγάλων εκπτώσεων ή του αφορολόγητου. Και βεβαίως η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και τις τριετίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Διαβάστε επίσης 

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα σε ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη στην ΕΕ

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων επιτοκίων τον Απρίλιο λόγω Μέσης Ανατολής

Μελέτη ΠΟΣΠΗΕΦ: Οι μικρομεσαίοι επενδυτές Φ/Β κινδυνεύουν με χρεοκοπία – Ζητείται έκτακτη ενίσχυση (πίνακες)