ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Οι Αμερικανοί βλέπουν περισσότερο χάος παρά σταθερότητα μετά τον πόλεμο με το Ιράν
Την πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε νέα προσπάθεια διπλωματικής συμφωνίας με το Ιράν επιβεβαιώνουν στο Reuters τρεις ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει διευθέτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται δύσκολη, καθώς η Τεχεράνη είναι απίθανο να αποδεχθεί τις βασικές αμερικανικές απαιτήσεις.
Trump wants a deal with Iran but success of talks unlikely, Israeli officials say https://t.co/xkMuK6vys3 https://t.co/xkMuK6vys3
— Reuters (@Reuters) March 24, 2026
Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσαν ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ από τη μία πλευρά και του Ιράν από την άλλη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι αμερικανικές απαιτήσεις σε ενδεχόμενες νέες συνομιλίες αναμένεται να περιλαμβάνουν περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και στο πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, ζητήματα που αποτελούν πάγια σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Τραμπ ανέφερε τη Δευτέρα (23/3) σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «πολύ καλές και παραγωγικές» συζητήσεις σχετικά με μια «πλήρη και οριστική επίλυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή».
Η ιρανική πλευρά, ωστόσο, υποστήριξε αργότερα ότι δεν πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις, διαψεύδοντας την ύπαρξη συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ θεωρεί πως υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης «των σημαντικών επιτευγμάτων των IDF και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα εκπληρώνει τους στόχους του πολέμου, διασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας.
Διαβάστε επίσης:
Al Arabiya: Ο Χαμενεΐ φέρεται να συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις με Τραμπ
Χατζηδάκης για μέτρα στήριξης: Καλύπτονται τα 3/4 της κοινωνίας – Επιστρέφουμε όλη τη ζημιά (Βίντεο)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Mercedes-Benz GLB: Mε όφελος €2.000 για περιορισμένο αριθμό οχημάτων
- Πόρτο Γερμενό: Την Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πρώτες αποζημιώσεις – Τι προβλέπεται αν τμ, κριτήρια και ποσά
- Επαναπροκηρύσσεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του ΣΕΦ ύψους 24,8 εκατ. ευρώ
- Γερμανία: Τρίτος μήνας ανόδου στη βιομηχανική παραγωγή – «Πάτησαν γκάζι» τα αυτοκίνητα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.