H Γροιλανδία δεν χρειάζεται καμία στοχευμένη πρωτοβουλία υγείας, διεμήνυσε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν, απαντώντας στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για αποστολή πλωτού νοσοκομείου στο στρατηγικής σημασίας νησί της Αρκτικής.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί αυτόνομο έδαφος του βασιλείου της Δανίας.

1

«Ο πληθυσμός της Γροιλανδίας λαμβάνει την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζεται. Την λαμβάνει είτε στη Γροιλανδία, και αν χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία, την λαμβάνει στη Δανία. Συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη για μια ειδική υγειονομική πρωτοβουλία στη Γροιλανδία», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στον δανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR.

Στη Γροιλανδία, όπως και στη Δανία, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν. Το νησί διαθέτει πέντε περιφερειακά νοσοκομεία, με το νοσοκομείο της Νουούκ να εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Κοπεγχάγη για τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών και τη διευκόλυνση της μεταφοράς τους σε νοσοκομεία της Δανίας.

Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνεργάζεται με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνα, Τζεφ Λάντρι – τον οποίο έχει διορίσει ειδικό απεσταλμένο στο στρατηγικής σημασίας νησί της Αρκτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την πρόθεσή του να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί αυτόνομο έδαφος του βασιλείου της Δανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το σχέδιό του μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social λίγη ώρα προτού παραθέσει δείπνο σε Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες στον Λευκό Οίκο, όπου κάθισε δίπλα στον Λάντρι και συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί του.

«Σε συνεργασία με τον φανταστικό κυβερνήτη της Λουιζιάνα, Τζεφ Λάντρι, θα στείλουμε ένα πλωτό νοσοκομείο στη Γροιλανδία για να φροντίσει πολλούς ανθρώπους που είναι άρρωστοι και δεν λαμβάνουν φροντίδα εκεί. Είναι καθ’ οδόν!!!», έγραψε ο Τραμπ.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το γραφείο του Λάντρι απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με την ανάρτηση, εάν η αποστολή πλωτού νοσοκομείου ζητήθηκε από τη Δανία ή τη Γροιλανδία και ποιοι άρρωστοι χρειάζονταν βοήθεια.

Η ανάρτηση του Τραμπ έγινε λίγες ώρες αφότου το διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Αρκτικής ανακοίνωσε πως διεξήγαγε επιχείρηση για τη διακομιδή ασθενούς – που χρειάστηκε επείγουσα ιατρική περίθαλψη – από αμερικανικό υποβρύχιο το οποίο βρισκόταν επτά ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της γροιλανδικής πρωτεύουσας Νούουκ.

Το μέλος του πληρώματος του αμερικανικού υποβρύχιου διακομίστηκε με ελικόπτερο SeaHawk σε νοσοκομείο του Νούουκ, όπως αναφέρει η ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Διαβάστε επίσης: 

JPMorgan: Παραδέχεται ότι έκλεισε λογαριασμούς του Τραμπ μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο: Το στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδας – ΗΠΑ

FT: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο-κλειδί στη νέα αρχιτεκτονική φυσικού αερίου