ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να μειώσει ορισμένους δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους διαβίωσης που έχει πλήξει τα ποσοστά δημοτικότητάς του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε το περασμένο καλοκαίρι δασμούς έως και 50% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, και επέκτεινε τους φόρους σε μια σειρά αγαθών που κατασκευάζονται από αυτά τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των πλυντηρίων ρούχων και των φούρνων.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του επανεξετάζει τώρα τη λίστα των προϊόντων που επηρεάζονται από τους δασμούς και σχεδιάζει να εξαιρέσει ορισμένα είδη, να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση της λίστας και αντ’ αυτού να ξεκινήσει πιο στοχευμένες έρευνες εθνικής ασφάλειας για συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αξιωματούχοι του εμπορίου στο Υπουργείο Εμπορίου και στο Γραφείο του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) πιστεύουν ότι οι δασμοί πλήττουν τους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές σε αγαθά όπως τα ταψάκια για τάρτες και τα τενεκεδένια κουτιά τροφίμων και ποτών.
Η επιθετική πολιτική δασμών του Τραμπ έχει ωθήσει τους αμερικανικούς δασμούς στα υψηλότερα επίπεδα από πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα υπαναχωρήσει από ορισμένους από τους πιο σκληρούς δασμούς του, εν μέσω της οργής των ψηφοφόρων για την κρίση κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ.
Περισσότερο από το 70% των Αμερικανών ενηλίκων αξιολογεί τις οικονομικές συνθήκες ως μέτριες ή κακές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα. Περίπου το 52% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει εξαιρέσεις για δημοφιλή είδη διατροφής, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων για τους απλούς Αμερικανούς. Επίσης, κήρυξε ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αφού το Πεκίνο απάντησε με δικούς του δασμούς.
Η κίνηση για χαλάρωση των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που επιβλήθηκαν στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, έρχεται καθώς οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν το κόστος των δασμών, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του προέδρου ότι το βάρος θα το επωμίζονταν ξένες εταιρείες.
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις, ακόμη και από ορισμένους συμμάχους του.
Την Τετάρτη, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε κατά των δασμών του Τραμπ στον Καναδά – επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην εμπορική του πολιτική έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, διατηρώντας τους δασμούς σε ισχύ.
Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές εκλογικές αναμετρήσεις στις πολιτείες τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, εν μέσω της ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον αντίκτυπο των δασμών στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Η τελευταία κίνηση σχετικά με τους δασμούς στα μέταλλα αποσκοπεί επίσης στο να φέρει σαφήνεια σε μια ολοένα και πιο περίπλοκη διαδικασία lobbying στην Ουάσιγκτον, η οποία αναδύθηκε από τότε που ο Τραμπ επέβαλε τις επιβαρύνσεις.
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει σε μεγάλο βαθμό επιτρέψει σε αμερικανικές επιχειρήσεις να ζητούν την επιβολή δασμών σε προϊόντα από χάλυβα και αλουμίνιο που παράγονται από ανταγωνιστές στο εξωτερικό, μέσω μιας λεγόμενης διαδικασίας «ένταξης».
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση επέτρεπε σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές επιχειρήσεις να ασκούν πιέσεις ώστε προϊόντα από χάλυβα και αλουμίνιο που κατασκευάζονται από ανταγωνιστές ξένους παραγωγούς να πλήττονται από δασμούς, μέσω μιας λεγόμενης διαδικασίας «ένταξης» (inclusion process).
Η διαδικασία αυτή διενεργείται από το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο έχει εγκρίνει ως επί το πλείστο τα αιτήματα εγχώριων εταιρειών, οι οποίες επικαλούνται «κινδύνους για την εθνική ασφάλεια» που σχετίζονται με προϊόντα όπως εξαρτήματα ποδηλάτων.
Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός έχει οδηγήσει σε έναν εκτενή κατάλογο οικιακών αγαθών που υπόκεινται σε δασμούς έως και 50% επί του μεταλλικού τους περιεχομένου.
Αξιωματούχοι θεώρησαν ότι το καθεστώς των δασμών ήταν «πολύ περίπλοκο για να εφαρμοστεί», ανέφερε μια πηγή, και έπρεπε να απλοποιηθεί.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό και ο Καναδάς, καθώς και κράτη-μέλη της ΕΕ, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από οποιαδήποτε χαλάρωση των αμερικανικών δασμών σε προϊόντα από χάλυβα και αλουμίνιο.
Ένας ισχυρός Ευρωπαίος επιχειρηματίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι γνώριζε μια εταιρεία που είχε στείλει τέσσερα πανομοιότυπα εμπορευματοκιβώτια (containers) με μηχανήματα στις ΗΠΑ και χρεώθηκε με διαφορετικούς συντελεστές για το καθένα.
Το Υπουργείο Εμπορίου έδωσε για τελευταία φορά στις αμερικανικές εταιρείες την ευκαιρία να προτείνουν ξένους προμηθευτές για την επιβολή δασμών τον Οκτώβριο, αλλά ξεπέρασε τη δική του προθεσμία των 60 ημερών για την έγκριση νέων επιβαρύνσεων.
Στο πλαίσιο εκείνου του κύκλου, Αμερικανοί κατασκευαστές στρωμάτων, φορμών για κέικ και ποδηλάτων άσκησαν πιέσεις για επιπλέον δασμούς σε ξένες επιχειρήσεις.
Οι σχεδόν 100 αιτήσεις υπογραμμίζουν το ευρύ φάσμα ειδών για τα οποία οι εταιρείες υποστηρίζουν πλέον ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Μία εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει στην αίτησή της ότι «χωρίς ψωμί, ψωμάκια, μπαγκέτες, τραγανά ρολά, κέικ, μάφιν και παρεμφερή είδη», οι στρατιώτες των ΗΠΑ «δεν θα μπορούν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή».
Το Υπουργείο Εμπορίου, το Γραφείο του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Bloomberg: Οι ελιγμοί των ΗΠΑ υποχρεώνουν την Ευρώπη να σκεφτεί την ανάπτυξη ενιαίας πυρηνικής αποτροπής
- Πόλεμος Στουρνάρα – Τσίπρα: Η απάντηση του διοικητή στην ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού
- Ο Λάζαρος Ρότα στο Allwyn Game Time: «Να μείνουμε κορυφή, να γράψουμε ιστορία στην Ευρώπη»
- Allianz ΑΕΔΑΚ: Σημαντικές διακρίσεις στα αμοιβαία κεφάλαια το 2025
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.