ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αρνητική τροπή πήρε το βραχυπρόθεσμο story της Metlen, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το EBITDA του 2025 θα διαμορφωθεί περίπου 25% χαμηλότερα από τον στόχο του €1 δισ., δηλαδή κατά περίπου €250 εκατ. χαμηλότερα, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Morgan Stanley και της ομάδας του Ioannis Masvoulas.
Παρά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων, ο οίκος διατηρεί σύσταση overweight και τιμή στόχο €64, υποστηρίζοντας ότι το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό story παραμένει ανέπαφo.
Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται κυρίως στα έργα Power Projects (EPC/MPP), όπου καταγράφηκαν νέες υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, μετά και τις ζημίες €132 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το έργο Protos bioenergy, ενώ η εταιρεία αναφέρει ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, χωρίς επιπλέον ζημίες.
Παράλληλα, καθυστερεί και το πρόγραμμα asset rotation στις ΑΠΕ. Από τις τρεις προγραμματισμένες συναλλαγές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Αυστραλία, μόνο η πρώτη ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, με τις άλλες δύο να μεταφέρονται χρονικά, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα του 2025.
Η Morgan Stanley σημειώνει ότι το πλήγμα στα αποτελέσματα θα είναι σε μεγάλο βαθμό ταμειακό, γεγονός που εξηγεί γιατί ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2025 παραμένει κοντά στα €2 δισ., με ρευστότητα άνω των €4 δισ.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι το θέμα των έργων MPP θα λειτουργεί ως εμπόδιο για τη μετοχή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και να δοθεί guidance για το 2026 με τα αποτελέσματα της 31ης Μαρτίου, όπου το consensus τοποθετεί το EBITDA περίπου στα €1,2-1,25 δισ.
Η επαναξιολόγηση της μετοχής, σύμφωνα με τον οίκο, θα εξαρτηθεί κυρίως από την πρόοδο των πωλήσεων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ και την επιστροφή σε ορατή ανάπτυξη. Παρά το profit warning, η εταιρεία επανέλαβε τον μεσοπρόθεσμο στόχο EBITDA €1,9-2,08 δισ. μέσω οργανικής ανάπτυξης, στοιχείο που κρατά ενεργό το θετικό επενδυτικό αφήγημα.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Γιατί επικρατούν οι πωλητές στα blue chips
Χρηματιστήριο: Γιατί κάνουν ράλι ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Coca Cola
Jefferies για Ελλάδα: Το καλύτερο επενδυτικό στοίχημα – Φόβοι ότι η αναβάθμιση θα φέρει πιέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TRASTOR: Με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 1,15 ευρώ/μετοχή η ΑΜΚ για την άντληση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
- Παναθηναϊκός: Προτάσεις υπάρχουν, αλλά ο Γιαννακόπουλος δεν πουλάει – Όλο το παρασκήνιο
- ΔΕΗ: Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο ενόψει της αύξησης – Συνωστισμός στα road shows του Στάσση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.