ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το TikTok μπήκε στο στόχαστρο της Κομισιόν. Ο εθιστικός σχεδιασμός της εφαρμογής παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών και δεν προστατεύει επαρκώς τους χρήστες, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προκαταρκτικά ευρήματα.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι η εφαρμογή βασίζεται σε εθιστικές λειτουργίες όπως η απεριόριστη κύλιση (ελληνιστί scrolling), η οποία τροφοδοτεί συνεχώς τους χρήστες με νέο περιεχόμενο κάθε φορά που ανανεώνουν την οθόνη τους.
Αυτά τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού θέτουν τον εγκέφαλο των χρηστών στον «αυτόματο πιλότο» και ενθαρρύνουν την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, όπως το επανειλημμένο άνοιγμα και scrolling στην εφαρμογή, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη πίεση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον χρόνο που περνούν οι χρήστες μπροστά σε οθόνες, ιδιαίτερα για παιδιά και έφηβοι.
Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο εάν οι εταιρείες τεχνολογίας κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους νεαρούς χρήστες από τα εθιστικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού.
Η Κομισιόν μάλιστα πρόσθεσε ότι το TikTok φαίνεται να μην είναι σε θέση να εισαγάγει επαρκείς διασφαλίσεις έναντι των κινδύνων που θέτουν τα εθιστικά χαρακτηριστικά του.
Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή θεωρεί ότι το TikTok πρέπει να αλλάξει τον βασικό σχεδιασμό της υπηρεσίας του. Για παράδειγμα, με την απενεργοποίηση βασικών εθιστικών χαρακτηριστικών, όπως η «άπειρη κύλιση» με την πάροδο του χρόνου, την εφαρμογή αποτελεσματικών «διαλειμμάτων στην οθόνη», μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της νύχτας, και την προσαρμογή του συστήματος συστάσεων.
Η Κομισιόν σημειώνει πάντως πως τα εν λόγω προκαταρκτικά πορίσματα δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας.
Διαβάστε επίσης:
Κρεμλίνο: Μόσχα και Ουάσινγκτον έτοιμες να διαπραγματευτούν για την New Start
Μερτς: Η ΕΕ είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με τη Ρωσία – Κανένα παράλληλο κανάλι επικοινωνίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τους επικεφαλής των αραβικών διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα
- Βολουδάκη: Οι δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό
- ΕΣΕΕ: Παρέμβαση μαζί με την SMEunited υπέρ των ευρωπαϊκών ΜμΕ – Επιστολή στον Μητσοτάκη
- Βιολάντα: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το τραγικό δυστύχημα – Ο σωλήνας προπανίου είχε φθαρεί σε τρία σημεία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.