Με οριακή επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί σήμερα το Κίεβο, το οποίο καλύπτει μόλις περίπου το μισό των ενεργειακών του αναγκών, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση από την έναρξη του πολέμου. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τα διαδοχικά ρωσικά πλήγματα σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, μια πόλη 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων χρειάζεται περίπου 1.700 μεγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος για τη διατήρηση βασικών λειτουργιών, επίπεδο που προς το παρόν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί.

1

Ο Κλίτσκο χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ως τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει η πόλη στα σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη ρωσική εισβολή, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κιέβου, εν μέσω τόσο σφοδρού ψύχους, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς θέρμανση και με δραματικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν ήδη συμβάλει με την εγκατάσταση πρόσθετων γεννητριών, ενώ τεχνικά συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα για την αποκατάσταση των ζημιών και της θέρμανσης. Η πρόσφατη ρωσική επίθεση της περασμένης εβδομάδας είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής σε περίπου 6.000 πολυκατοικίες, με περίπου 100 κτίρια να παραμένουν ακόμη χωρίς θέρμανση.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία κήρυξε κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, καθώς το δίκτυο δοκιμάζεται έντονα από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τις εκτεταμένες φθορές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Διαβάστε επίσης 

Φυσικό αέριο: Σε υψηλό διετίας οδεύουν οι τιμές – Χαμηλά αποθέματα και πολικό ψύχος

NYT για Βενεζουέλα: Με τον διευθυντή της CIA συναντήθηκε η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες

Ενέργεια: Χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ το ελληνικό ηλεκτρικό ρεύμα – Χαμηλά και στο φυσικό αέριο