ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας «χορηγός» του Αμερικανού προέδρου πήρε το πρώτο deal για πετρέλαιο της Βενεζουέλας, γράφουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι o Τζον Άντισον (Joseph Addison), ανώτερος trader στην Vitol, ο οποίος δώρισε περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικά ενεργά ταμεία που υποστήριζαν την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ, συμμετείχε στις προσπάθειες της εταιρείας του για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων για βενεζουελάνικο αργό πετρέλαιο.
Σημειώνεται ότι το deal έδωσε το έναυσμα για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου να πουλήσει έως 50 εκατομμύρια βαρέλια βενεζουελάνικου πετρελαίου.
Οι δωρεές του Άντισον στην εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ περιλάμβαναν 5 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2024 στην Maga, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων δωρητών από το OpenSecrets, και πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δύο άλλα PACs ευθυγραμμισμένα με τον Τραμπ.
Ο Άντισον συμμετείχε μαζί με τον Μπεν Μάρσαλ (Ben Marchal), επικεφαλής του αμερικανικού βραχίονα της Vitol σε μια υψηλού προφίλ συνάντηση με επικεφαλής της βιομηχανίας στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.
Η Vitol ήταν η μόνη εταιρεία με δύο κορυφαία στελέχη στις συνομιλίες.
Ο Άντισον δεσμεύτηκε ενώπιον του Τραμπ ότι η Vitol θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή για το βενεζουελάνικο πετρέλαιο για τις ΗΠΑ, «ώστε η επιρροή που έχετε πάνω στους Βενεζουελάνους να εξασφαλίσει ότι θα πάρετε αυτό που θέλετε».
Η Vitol δήλωσε ότι οι δωρεές του Άντισον, οι οποίες τον κατέστησαν έναν από τους πιο γενναιόδωρους υποστηρικτές του Τραμπ στο Χιούστον, έγιναν σε προσωπική βάση.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τέιλορ Ρότζερς, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντα ενεργεί προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού, όπως για παράδειγμα διαπραγματευόμενος αυτή την ιστορική ενεργειακή συμφωνία με τη Βενεζουέλα αμέσως μετά τη σύλληψη του ναρκωτρομοκράτη Νικολάς Μαδούρο. Οι συνεχείς προσπάθειες των μέσων ενημέρωσης να δημιουργήσουν φανταστικά συγκρούσεις συμφερόντων είναι μια φθαρμένη προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από το απίστευτο έργο που μόνο αυτός ο πρόεδρος είναι ικανός να επιτύχει».
Σημειώνεται επίσης ότι η Trafigura, μια ακόμη μεγάλη εμπορική εταιρεία, αγόρασε πετρέλαιο αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δηλώσεις δύο ατόμων που γνωρίζουν τα deals.
Η εταιρεία δαπάνησε 525.000 δολάρια για λόμπινγκ στις ΗΠΑ το 2024 και το 2025, ανέφερε η OpenSecrets.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας σημείωσε ότι η Vitol και η Trafigura συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εμπόρους ενέργειας στον κόσμο και επιλέχθηκαν επειδή ήταν «διαθέσιμες και ικανές να προωθήσουν τις αρχικές συναλλαγές ταχύτατα».
«Το υπουργείο Ενέργειας θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές καθώς συνεχίζονται οι πωλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης:
Μέχρι πού θα το τραβήξει ο Ντόναλντ Τραμπ;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν τα πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Μέση Ανατολή
- Μεντβέντεφ: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, αν ο Τραμπ συνεχίσει την παράλογη πορεία του
- FT: Πώς το Ισραήλ παρακολουθούσε την Τεχεράνη και έφτασε στη δολοφονία Χαμενεϊ
- Τι θα κάνει ο «Κίμων» και οι «Οχιές» στην Κύπρο, ο Δένδιας στη Μεγαλόνησο και οι Βρετανοί στον κόσμο τους, τι θα γίνει με ανασχηματισμό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.