ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, από την Ουάσιγκτον, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Φαραντούρης παρεμβαίνει στη συζήτηση για το μέλλον των ευρωαμερικανικών σχέσεων και τον ρόλο της Ευρώπης σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία.
Όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται εγκλωβισμένη σε μια διαρκή αμηχανία, χωρίς σαφή στρατηγική για το πώς θα κινηθεί στο διεθνές περιβάλλον και πώς θα διαμορφώσει τη δική της αυτόνομη παρουσία.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νίκος Φαραντούρης αναδεικνύει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ειρήνης, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο και ήπια ισχύ με βαθιές ιστορικές ρίζες. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμένει σιωπηλή παρατηρήτρια», υπογραμμίζει, καλώντας τη χώρα να αναλάβει ενεργό ρόλο εκπροσωπώντας την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.
Η ανάρτηση
📍Ουάσιγκτον. Λίγο πριν τον ερχομό του καινούργιου έτους, εδώ, στην Ουάσιγκτον, συζητώ για τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται σε αμηχανία. Δεν ξέρει ούτε πώς να χειριστεί τις διατλαντικές σχέσεις της ούτε ποιο πρέπει να είναι το στίγμα της στον κόσμο.
➡️Η γνώμη… pic.twitter.com/Fig79gm4kd
— Νικόλας Φαραντούρης / Nikolas Farantouris (@NFarantouris) December 28, 2025
Ουάσιγκτον. Λίγο πριν τον ερχομό του καινούργιου έτους, εδώ, στην Ουάσιγκτον, συζητώ για τις ευρω-αμερικανικές σχέσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται σε αμηχανία. Δεν ξέρει ούτε πώς να χειριστεί τις διατλαντικές σχέσεις της ούτε ποιο πρέπει να είναι το στίγμα της στον κόσμο.
➡️Η γνώμη μου είναι ότι αντί η Ευρώπη να ασχολείται με τους άλλους, είναι καιρός να ασχοληθούμε με το τι θέλουμε εμείς και πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Η Ευρώπη πρέπει να βγει επιτέλους από το καβούκι της. Να κοιτάξει τον κόσμο κατάματα, να προχωρήσει σε περιφερειακές συνεργασίες και να καταλάβει ότι ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο.
🇺🇸Για τις ΗΠΑ η εστίαση είναι πλέον στη Νοτιοανατολική Ασία. Η Κίνα 🇨🇳 είναι ο μεγάλος αντίπαλος.
🇪🇺Η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης, αλλά και ως ένας πυλώνας οικονομικής συνεργασίας.
🇬🇷Η θέση της Ελλάδος σε μια τέτοια Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνίστρια σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Απολαμβάνουμε μία ήπια ισχύ (soft power), η οποία πάει πίσω χιλιετίες. Είναι ένα μοναδικό προνόμιο της πατρίδας μας: να συνομιλεί με λαούς και πολιτισμούς στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή. Με εμπιστοσύνη, με ειλικρίνεια, με οικειότητα. Αντί λοιπόν η Ελλάδα να παραμένει σιωπηλή και να παρατηρεί τις εξελίξεις, ας βγει επιτέλους μπροστά. Ας δηλώσει το παρών.
✅ΕΜΕΙΣ να εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή.
✅ΕΜΕΙΣ να εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη στην Αφρική.
✅ΕΜΕΙΣ να υπερασπιστούμε τους χριστιανούς και κάθε άλλη διωκόμενη κοινότητα στη γειτονιά μας, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, τη Ρωμιοσύνη, που είναι διεσπαρμένη παντού, αλλά εγκαταλελειμμένη από τη μητέρα πατρίδα.
Αυτά και πολλά άλλα συζητάμε εδώ, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του χρόνου που φεύγει. Με μια ευχή: Ας αφήσουμε πίσω τη χρονιά του πολέμου και ας υποδεχτούμε τη χρονιά της ειρήνης.
Διαβάστε επίσης
Κικίλιας: Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία
Το 2026 έτος ορόσημο για την ελληνική περιφέρεια – Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Τοπική Ανάπτυξη
Βρετανία και Γερμανία υπογράφουν σύμβαση 70 εκατ. δολαρίων για εξελιγμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Τραμπ συγχαίρει Ταϊλάνδη και Καμπότζη για τη νέα εκεχειρία: «Εμείς είμαστε ο πραγματικός ΟΗΕ»
- Ζελένσκι: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ
- Πώς «ψαλιδίζονται» από την Πρωτοχρονιά τα τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, αυτοκίνητα και σκάφη [πίνακες]
- Μετ΄ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων: Ταλαιπωρία και ουρές χιλιομέτρων εξαιτίας των μπλόκων