ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη 23/12, παίρνοντας ώθηση από τον τομέα υγειονομικής περίθαλψης.
Ο δείκτης Stoxx 600 έχει ενισχυθεί κατά +14% από την αρχή του έτους και, με μία εβδομάδα να απομένει, φαίνεται να οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη χρονιά κερδών.
Επίσης ευρωπαϊκή εταιρεία υγείας Zealand Pharma είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 3,4% στις απογευματινές συναλλαγές, ενώ ο δείκτης υγειονομικής περίθαλψης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 1,4%.
Οι μετοχές της γαλλικής βιοτεχνολογικής Abivax συνέχισαν την ανοδική τους πορεία για δεύτερη ημέρα, σημειώνοντας κέρδη 3,8%. Η εταιρεία, μία από τις καλύτερες σε απόδοση μετοχές στην Ευρώπη φέτος, είχε «εκτιναχθεί» κατά 15,4% τη Δευτέρα.
Στον αντίποδα, ο δανέζικος κολοσσός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted κατέγραψε πτώση 13% τη Δευτέρα, αφού το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναστολή των μισθώσεων για πέντε υπεράκτια αιολικά έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Η Orsted είχε καταφέρει νωρίτερα φέτος να ανατρέψει δικαστικά απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ που είχε διατάξει τη διακοπή των εργασιών στο σχεδόν ολοκληρωμένο έργο Revolution Wind ανοικτά του Ρόουντ Άιλαντ. Στις απογευματινές συναλλαγές, η μετοχή της υποχωρούσε κατά 0,5%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 588,73 μονάδες με άνοδο +0,34%. Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Novo Nordisk στο +9,24%, έπειτα από την ανακοίνωση της FDA πως εγκρίνει το πρώτο στην ιστορία χάπι GLP-1 από την εταιρεία που παράγει το Wegovy, δίνοντας στη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία προβάδισμα έναντι της αμερικανικής ανταγωνίστριας Eli Lilly. Η SIG Group στο +5,08% και η Saab στο +3,16%.
Αντίθετα από τις μετοχές του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Frontline στο -3,15%, η Gerresheimer στο -2,68% και η Delivery Hero στο -2,49%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε στις 9.889,22 μονάδες με άνοδο +0,24%, στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 24.340,06 μονάδες με άνοδο +0,23%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε στις 8.103,85 μονάδες με απώλειες -0,21%.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 44.606,58 μονάδες με οριακή άνοδο +0,03% και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 17.182,80 μονάδες με άνοδο +0,14%.
Διαβάστε επίσης
Tesla: Νέα βουτιά πωλήσεων στην ΕΕ
ΤτΕ: Περισσότεροι από 35 εκατ. τουρίστες στο 10μηνο – Αύξηση 4,4%
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ στις 7 Ιανουαρίου, διάθεση και σε ιδιώτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στα 4.500 δολάρια/ουγγιά ο χρυσός, πάνω από τα 70 δολάρια/ουγγιά το ασήμι
- Πετρέλαιο: Νέα άνοδος για τις τιμές, στα 62,38 δολάρια το βαρέλι το Brent
- Λιβύη: Ο Ντμπέιμπα επιβεβαίωσε τον θάνατο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου
- ΕΕ: Mια μόνιμη λύση στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας