Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή η Ντόρα Γιαννακοπούλου (Θεοδώρα Κοτοπούλη), σημαντική συγγραφέας, ηθοποιός και τραγουδίστρια, με πολυετή και πολυσχιδή παρουσία στα γράμματα και τις τέχνες.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Μυτιλήνη, σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και έκανε τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα στο «Κυκλικό Θέατρο», όπου έπαιξε και τραγούδησε στο έργο «Ένας όμηρος» του Μπρένταμ Μπίαμ, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε ακολούθησε μια παράλληλη πορεία στο θέατρο και στο τραγούδι, με εμφανίσεις στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τις πρώτες μπουάτ της Πλάκας.
Στη δισκογραφία της περιλαμβάνονται έργα μελοποιημένης ποίησης και σημαντικές συνεργασίες, όπως τα «Τραγούδια του Ομήρου», η «Όμορφη πόλη» των Θεοδωράκη – Μποστ – Κακογιάννη και οι «Μικρές Κυκλάδες» του Οδυσσέα Ελύτη. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών βρέθηκε στο εξωτερικό, περιοδεύοντας σε χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης με πρόγραμμα βασισμένο στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Μετά τη Μεταπολίτευση αποσύρθηκε σταδιακά από το θέατρο και το τραγούδι.
Η συγγραφική της διαδρομή ξεκίνησε το 1993 με το μυθιστόρημα «Η πρόβα του νυφικού», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Ακολούθησε «Ο μεγάλος θυμός» (1996), επίσης τηλεοπτική σειρά, και στη συνέχεια μια σειρά μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων τα «Με τα μάτια του έρωτα», «Οι τρεις χήρες», «Αμαρτωλέ μου άγγελε», «Έρως μετ’ εμποδίων», «Το μενταγιόν», «Ένοχα μυστικά» και «Πεθαίνω για σένα».
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου άφησε πίσω της ένα σημαντικό και πολυδιάστατο έργο, που σφράγισε τόσο τη λογοτεχνία όσο και το ελληνικό θέατρο, τραγούδι και τηλεόραση.
Διαβάστε επίσης
Καρυστιανού: Προχωρά το «κίνημα», επιτροπή «σοφών» επεξεργάζεται τις προτάσεις μας
Ζελένσκι: Να συμμετέχουν και οι Ευρωπαίοι στις διαβουλεύσεις για το ουκρανικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TRASTOR: Με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 1,15 ευρώ/μετοχή η ΑΜΚ για την άντληση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
- Παναθηναϊκός: Προτάσεις υπάρχουν, αλλά ο Γιαννακόπουλος δεν πουλάει – Όλο το παρασκήνιο
- ΔΕΗ: Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο ενόψει της αύξησης – Συνωστισμός στα road shows του Στάσση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.