ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 19/2 ανοίγει η πλατφόρμα ρύθμισης για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Οι επιλογές και οι ενστάσεις
Το ελβετικό φράγκο σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 ετών έναντι του ευρώ, καθώς οι προσδοκίες για πιο άκαμπτο πληθωρισμό και η προοπτική χαμηλότερων δασμών των ΗΠΑ, ενίσχυσαν τη ζήτηση για το νόμισμα-καταφύγιο.
Ειδικότερα, το φράγκο ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 0,91862 ανά ευρώ, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (ΕΒΤ) έθεσε τέλος στο όριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο 1,20.
Παράλληλα, το νόμισμα βρίσκεται σε τροχιά για έβδομη ημερήσια άνοδο, το μεγαλύτερο σερί ανόδου από τον Αύγουστο του 2024.
Η άνοδος του νομίσματος έρχεται μετά από σχόλια του αντιπροέδρου της SNB, Αντουάν Μάρτιν (Antoine Martin), ο οποίος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός «αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς τα επόμενα τρίμηνα», μετριάζοντας τις πεποιθήσεις για επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια.

Οι χρηματαγορές αποδίδουν πλέον λιγότερο από 30% πιθανότητα για πολιτική αρνητικών επιτοκίων κατά το επόμενο έτος, από περίπου 64% πριν από ένα μήνα.
Την ίδια στιγμή, αναφορές ότι η Ελβετία βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση μειωμένων δασμών 15% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ έδωσαν στο ελβετικό νόμισμα μια πρόσθετη ώθηση.
Το φράγκο επωφελήθηκε επίσης από την στροφή προς την ασφάλεια την Παρασκευή, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν.
Τα hedge funds τοποθετούνται για περαιτέρω ενίσχυση του φράγκου, ιδίως έναντι του ευρώ και του γιεν, ακόμη και καθώς οι αξιωματούχοι ενδέχεται να νιώσουν άβολα με τον ρυθμό ανατίμησης, σύμφωνα με Ευρωπαίους traders που είναι εξοικειωμένοι με τις συναλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι long θέσεις έναντι του δολαρίου βρίσκονται επίσης στο τραπέζι, καθώς ο Δεκέμβριος είναι ιστορικά ο ισχυρότερος μήνας για το ελβετικό φράγκο.
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο
Santander: Αποχωρεί από τη συμφωνία με την Gunvor μετά τον χαρακτηρισμό «μαριονέτα του Κρεμλίνου»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παύλος Μαρινάκης για το ναυάγιο στη Χίο: Το Λιμενικό δεν σκοτώνει, διασώζει
- Καλαφάτης: Οι νέοι στην Ελλάδα πρώτοι στη χρήση εργαλείων ΑΙ στην ΕΕ
- Τραμπ σε Νετανιάχου: Στήριξη σε ισραηλινά πλήγματα κατά του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν εάν αποτύχουν οι συνομιλίες
- Καισαριανή: Βανδάλισαν το μνημείο των 200 εκτελεσθέντων μετά την αποκάλυψη των ιστορικών φωτογραφιών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.