ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Κίνα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά των Lukoil και Rosneft.
«Η Κίνα είναι συστηματικά αντίθετη προς τις μονομερείς κυρώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα είναι ο πρώτος αγοραστής των ρωσικών υδρογονανθράκων στον κόσμο, περιλαμβανομένων των πετρελαϊκών προϊόντων.
Οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των Rosneft και Lukoil στις ΗΠΑ, καθώς και απαγόρευση σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να έχουν συναλλαγές με τους δύο ρωσικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς.
19ο πακέτο από την ΕΕ
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε συμφωνία για την ενίσχυση των κυρώσεων στον τομέα των ρωσικών υδρογονανθράκων για να πληγεί η χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε κυρώσεις κατά εταιρειών σε πολλές τρίτες χώρες, ανάμεσά τους και η Κίνα, στις οποίες προσάπτει ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στη μεταφορά τεχνολογίας, κυρίως στον τομέα της παραγωγής των drones.
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και την δριμεία αντίθεσή της. Έχει ήδη απευθύνει επίσημες διαμαρτυρίες στην ευρωπαϊκή πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος καταγγέλλοντας ως «παράνομες» τις κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών.
«Η πλειονότητα των χωρών, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές χώρες, διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε θέση να κάνει ανάρμοστες υποδείξεις για τις συναλλαγές και την κανονική συνεργασία ανάμεσα σε κινεζικές και ρωσικές εταιρείες», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα ζητά συστηματικά την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας «όλων των χωρών», και, εξ αντανακλάσεως, και της Ουκρανίας.
Όμως δεν έχει καταδικάσει ποτέ τη ρωσική εισβολή και οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Πεκίνο ότι προσφέρει στη Μόσχα κρίσιμη οικονομική υποστήριξη για την συνέχιση του πολέμου.
«Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να σταματήσει να καθιστά την Κίνα θέμα αντιπαράθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Διαβάστε επίσης:
Στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας Κοζάνης η Νίκη Κεραμέως (φωτογραφίες)
Ρωσία για 19ο πακέτο κυρώσεων: «Απλώς δεν λειτουργούν»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άγριος ξυλοδαρμός 40χρονης από τον σύντροφό της στο Κορωπί – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη
- Eurobank: Στις 3 Δεκεμβρίου η ΓΣ για την απορρόφηση της Eurobank Holdings
- ΣΥΡΙΖΑ: Συντριπτικό «ναι» της Πολιτικής Γραμματείας στη συμπόρευση με το κόμμα Τσίπρα – Διαφώνησε ο Πολάκης και άλλα 2 μέλη
- Rolls-Royce Phantom Centenary Private Collection (video)
